Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatkę można przygotować z dowolnych niemal składników. Przyzwyczailiśmy się myśleć, że to mix warzyw korzeniowych połączonych majonezem albo zielona sałata z dodatkiem świeżych papryk czy pomidorów. Niektórym słowo „sałatka” przywodzi na myśl kawałki kurczaka z ryżem albo śledzie z rozmaitymi dodatkami. Sałatka z ciecierzycy i świeżych ziół to mało oczywiste połączenie. Nie kojarzy się z daniami z grilla, świątecznym stołem ani porcją ziemniaków z kotletem. I słusznie – najsmaczniejsza jest solo. Bezwzględnie warta wypróbowania!
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 3700
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 895
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 228
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34196
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 547
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 3700
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 895
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 228
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34196
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 547
Składniki
Opłucz dokładnie nasiona ciecierzycy. Zalej je około 500 ml wody z dodatkiem sody oczyszczonej. Pozostaw na noc do namoczenia. Po tym czasie ponownie opłucz ziarna i ugotuj do miękkości w około 1 l świeżej wody. Pod koniec gotowania (mniej więcej po godzinie) dodaj do wody łyżeczkę soli. Odcedź ciecierzycę i odstaw do wystudzenia.
Połącz oliwę z sokiem z cytryny. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj z ciecierzycą. Połącz nasiona z posiekanymi ziołami, dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Wstaw na godzinę do lodówki. Przed podaniem posyp sałatkę z ciecierzycy parmezanem startym na tarce o drobnych oczkach. Zamiast parmezanu do sałatki możesz dodać pokrojony w drobną kostkę ser typu feta.