Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatkę można przygotować z dowolnych niemal składników. Przyzwyczailiśmy się myśleć, że to mix warzyw korzeniowych połączonych majonezem albo zielona sałata z dodatkiem świeżych papryk czy pomidorów. Niektórym słowo „sałatka” przywodzi na myśl kawałki kurczaka z ryżem albo śledzie z rozmaitymi dodatkami. Sałatka z ciecierzycy i świeżych ziół to mało oczywiste połączenie. Nie kojarzy się z daniami z grilla, świątecznym stołem ani porcją ziemniaków z kotletem. I słusznie – najsmaczniejsza jest solo. Bezwzględnie warta wypróbowania!
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 313
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 236
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1365
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 313
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 236
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1365
Składniki
Opłucz dokładnie nasiona ciecierzycy. Zalej je około 500 ml wody z dodatkiem sody oczyszczonej. Pozostaw na noc do namoczenia. Po tym czasie ponownie opłucz ziarna i ugotuj do miękkości w około 1 l świeżej wody. Pod koniec gotowania (mniej więcej po godzinie) dodaj do wody łyżeczkę soli. Odcedź ciecierzycę i odstaw do wystudzenia.
Połącz oliwę z sokiem z cytryny. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj z ciecierzycą. Połącz nasiona z posiekanymi ziołami, dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Wstaw na godzinę do lodówki. Przed podaniem posyp sałatkę z ciecierzycy parmezanem startym na tarce o drobnych oczkach. Zamiast parmezanu do sałatki możesz dodać pokrojony w drobną kostkę ser typu feta.