Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tę pyszną i orzeźwiającą sałatkę można przygotować w zaledwie 15 minut. Kluczem do wyjątkowego smaku jest pokrojenie cukinii w cienkie plasterki i zamarynowanie jej w soku z cytryny. Feta nadaje sałatce sytości, a orzeszki pini wnoszą charakterystyczny aromat i zaskakują chrupkością. Do przygotowania sałatki nadaje się tylko młoda cukinia, która nie posiada dużych gniazd nasiennych. Poza tym właśnie młoda cukinia zachowuje pyszną sprężystość. Jeśli preferujesz pikantne dania – dodaj szczyptę ostrej papryki do cukinii podczas marynowania. Sałatka to idealny dodatek do dań obiadowych lub propozycja na lekki, lecz pożywny lunch.
Krewetki lubię pod każdą postacią i z każdą przyprawą. Można je robić na wiel...
Odsłon: 610
Propozycja na sycące danie dla gromadki gości. Można wykorzystać warzywa pozo...
Odsłon: 72
Moje świąteczne pierniczki robię na różne sposoby i z kilku przepisów. Oto os...
Odsłon: 8
Po świętach gdzie królują postne potrawy, takie danie to coś przepysznego. Ch...
Odsłon: 28
Smakowitości na imprezy domowe i nie tylko bez zawartości chemii.
Odsłon: 41
Krewetki lubię pod każdą postacią i z każdą przyprawą. Można je robić na wiel...
Odsłon: 610
Propozycja na sycące danie dla gromadki gości. Można wykorzystać warzywa pozo...
Odsłon: 72
Moje świąteczne pierniczki robię na różne sposoby i z kilku przepisów. Oto os...
Odsłon: 8
Po świętach gdzie królują postne potrawy, takie danie to coś przepysznego. Ch...
Odsłon: 28
Smakowitości na imprezy domowe i nie tylko bez zawartości chemii.
Odsłon: 41
Składniki
Umyj cukinię i pokrój na wstążki za pomocą obieraczki do warzyw. W misce wymieszaj oliwę lub olej z sokiem z cytryny, szczyptą chili, a następnie dopraw solą i pieprzem. Włóż do marynaty cukinię i zostaw na 10 minut. W międzyczasie pokrój fetę w kostkę i drobno posiekaj natkę pietruszki. Jeśli preferujesz mniejsze fragmenty oliwek w sałatce, pokrój je w plasterki. Upraż orzeszki pini na suchej patelni, aby się zarumieniły i zaczęły ładnie pachnieć (jeśli nie posiadasz orzeszków piniowych, możesz zastąpić je pestkami słonecznika lub dyni).
Wyłóż cukinię na talerz, dołóż rukolę i przemieszaj. Dodaj oliwki, pokrojoną fetę i posyp orzeszkami. Polej sałatkę cukiniową marynatą, która jest pysznym winegretem, a na koniec posyp świeżą natką pietruszki. Od razu podawaj.