Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Przepyszna sałatka z cukinii, robię ją już 5 sezon, zawsze znika z piwnicy w pierwszej kolejności. Nie wiem jak u Was, ale u mnie sezon zaprawowy rozkręca się powoli.
Niezwykle prosta, szybka sałatka , bo zrobisz ją w ciągu kilkanaście minut, a...
Odsłon: 46
Smaczne danie gotowe w piętnaście minut.
Odsłon: 54
Niezwykle prosta, szybka sałatka , bo zrobisz ją w ciągu kilkanaście minut, a...
Odsłon: 46
Smaczne danie gotowe w piętnaście minut.
Odsłon: 54
Składniki
Cukinie umyj, odetnij końce i zetrzyj na szatkownicy do kapusty. Cebulę obierz, opłucz pod strumieniem wody i pokrój w piórka. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie paski. Warzywa w misce zasyp solą i dokładnie wymieszaj najlepiej rękami. Odstaw na 2 godz. cukinia puści sok przez ten czas. W tym czasie umyj i przygotuj słoiki, z podanej porcji wyszło mi 7 słoików pół litrowych. Do rondelka wlej ocet, wsyp cukier i curry, wszystko razem zagotuj, następnie przelej do miski z warzywami i całość dokładnie wymieszaj. Przekładaj do słoików, brzegi wycieraj ściereczką, zakręć i pasteryzuj 10 min. od momentu zagotowania (do dużego garnka wrzuć na dno ściereczkę, ustaw słoiki, żeby się ze sobą nie stykały, następnie zalej wodą do 3/4 wysokości słoików, gdy woda się zagotuje, zmniejsz palnik i gotuj na małym ogniu 10 min ). Słoiki wyjmij z garnka na ściereczkę, odwróć do góry dnem i pozostaw do wystygnięcia, następnie wynieś w chłodne miejsce, do piwnicy.