Do góry

Sałatki Przepis na:

sałatka z dorszem (marokańska)

sałatka z dorszem (marokańska)

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 390

Dodano:

Odsłon: 201

wariacja na temat - tabbouleh

Składniki

  • 300 g filetów dorsza
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pomidory
  • 120 g kuskusu
  • pół cebuli
  • garść oliwek zielonych
  • pół pęczka natki pietruszki
  • cytryna
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz, po 1/2 łyżeczki kurkumy, papryki w proszku, kuminu, kurkumy
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
sałatka z dorszem (marokańska)

Przygotowanie

  1. kuskus umieścić w dużej misce i zalać wrzątkiem 1 do 2 cm powyżej powierzchni kuskusu. Zostawić na kilka minut aż wchłonie całą wodę, a następnie odstawić do przestudzenia na kilkanaście minut.filety dorsza pokroić w większą kostkę, skropić łyżką soku z cytryny, natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i resztą przypraw, obtoczyć w łyżce oliwy.rozgrzać patelnię, posmarować oliwą, włożyć dorsza i obsmażyć z każdej strony po ok. 2 minuty

  2. w salaterce umieścić pokrojone w kostkę pomidory, cienko pokrojoną cebulę, pokrojone na ćwiartki oliwki i posiekane listki natki.dodać sól, pieprz oraz łyżkę oliwy, odstawić.
    wszystkie składniki w raz z rybą dokładnie wymieszać razem z kuskusem
    odstawić na 10 min, by smaki się „przegryzły”, a następnie podawać

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń