Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na zdrową i pożywną sałatkę z fasolą czarne oczko (Black Eyed Peas), która jest źródłem wysokiej jakości białka oraz aminokwasów m.in tryptofanu. Znajdziemy w niej także sporą dawkę błonnika, witamin A, E, C oraz tych z grupy B, magnezu, żelaza czy kwasu foliowego. Sałatka jest lekka i orzeźwiająca, dzięki dodatkowi zielonego ogórka, rzodkiewki, cytryny i świeżej mięty. Świetnie sprawdzi się jako przekąska lub posiłek do pracy, który możemy zapakować do lunch boxa.
Bardzo prosta a smaczna i zdrowa surówka z 3 warzyw: sałaty lodowej, ogórka i...
Odsłon: 317
Sernik bez pieczenia z truskawkami to wymarzony deser na upalne dni. Świetnie...
Odsłon: 1362
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 880
Szybka, zdrowa, smaczna zupa ogórkowa. Domownicy lubią ją za kwaskowy smak i...
Odsłon: 99
Sałatka makaronowa jest sycąca, uzupełniona warzywami, aromatyczna , wprost d...
Odsłon: 83
Bardzo prosta a smaczna i zdrowa surówka z 3 warzyw: sałaty lodowej, ogórka i...
Odsłon: 317
Sernik bez pieczenia z truskawkami to wymarzony deser na upalne dni. Świetnie...
Odsłon: 1362
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 880
Szybka, zdrowa, smaczna zupa ogórkowa. Domownicy lubią ją za kwaskowy smak i...
Odsłon: 99
Sałatka makaronowa jest sycąca, uzupełniona warzywami, aromatyczna , wprost d...
Odsłon: 83
Składniki
Fasolę blanszujemy gorącą wodą, odcedzamy, a następnie zalewamy zimną lekko osoloną wodą i odstawiamy na noc do namaczania. Na drugi dzień odcedzamy fasolę i gotujemy ją w świeżej wodzie na małej mocy palnika przez około 50 - 60 minut (do miękkości).
Ogórka kroimy w większą kostkę, a rzodkiewki i cebulkę w małą kosteczkę. Natkę pietruszki i miętę drobno siekamy, a suszone pomidory kroimy w paski. Wszystkie pokrojone składniki przekładamy do salaterki wraz z ostudzoną fasolą oraz kawałkami sera feta.
Do małego słoiczka wlewamy oliwę, sok z cytryny, syrop z agawy oraz dodajemy szczyptę soli i pieprzu. Słoiczek zakręcamy i energicznie mieszamy. Powstałym sosem polewamy sałatkę tuż przez podaniem.
Sałatkę możecie wzbogacić także swoimi ulubionymi składnikami. Świetnie sprawdzą się pomidorki koktajlowe, oliwki lub kukurydza konserwowa.
PRZYGOTOWANIE SAŁATKI W LUNCHBOXIE Jeśli sałatkę przygotowujecie w lunch boxie, to spakujcie osobno sos (np. w małym słoiczku) i dodajcie do pozostałych składników dopiero przez konsumpcją.