Przepis na zdrową i pożywną sałatkę z fasolą czarne oczko (Black Eyed Peas), która jest źródłem wysokiej jakości białka oraz aminokwasów m.in tryptofanu. Znajdziemy w niej także sporą dawkę błonnika, witamin A, E, C oraz tych z grupy B, magnezu, żelaza czy kwasu foliowego. Sałatka jest lekka i orzeźwiająca, dzięki dodatkowi zielonego ogórka, rzodkiewki, cytryny i świeżej mięty. Świetnie sprawdzi się jako przekąska lub posiłek do pracy, który możemy zapakować do lunch boxa.
Sałatka z fasolą czarne oczko
Składniki
SKŁADNIKI
- 220 g ugotowanej fasoli czarne oczko
- 150 g sera feta
- 1/2 zielonego ogórka
- 4 rzodkiewki
- 1 mała cebula czerwona
- 6 suszonych pomidorów z zalewy
- 1 pęczek natki pietruszki
- garść listków mięty
SOS
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- sól i pieprz do smaku
Składniki
SKŁADNIKI
- 220 g ugotowanej fasoli czarne oczko
- 150 g sera feta
- 1/2 zielonego ogórka
- 4 rzodkiewki
- 1 mała cebula czerwona
- 6 suszonych pomidorów z zalewy
- 1 pęczek natki pietruszki
- garść listków mięty
SOS
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- sól i pieprz do smaku
Etapy przygotowania
Fasolę blanszujemy gorącą wodą, odcedzamy, a następnie zalewamy zimną lekko osoloną wodą i odstawiamy na noc do namaczania. Na drugi dzień odcedzamy fasolę i gotujemy ją w świeżej wodzie na małej mocy palnika przez około 50 - 60 minut (do miękkości).
Ogórka kroimy w większą kostkę, a rzodkiewki i cebulkę w małą kosteczkę. Natkę pietruszki i miętę drobno siekamy, a suszone pomidory kroimy w paski. Wszystkie pokrojone składniki przekładamy do salaterki wraz z ostudzoną fasolą oraz kawałkami sera feta.
Do małego słoiczka wlewamy oliwę, sok z cytryny, syrop z agawy oraz dodajemy szczyptę soli i pieprzu. Słoiczek zakręcamy i energicznie mieszamy. Powstałym sosem polewamy sałatkę tuż przez podaniem.
Sałatkę możecie wzbogacić także swoimi ulubionymi składnikami. Świetnie sprawdzą się pomidorki koktajlowe, oliwki lub kukurydza konserwowa.
PRZYGOTOWANIE SAŁATKI W LUNCHBOXIE Jeśli sałatkę przygotowujecie w lunch boxie, to spakujcie osobno sos (np. w małym słoiczku) i dodajcie do pozostałych składników dopiero przez konsumpcją.
Przepis w Waszym wykonaniu (12)
Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Prosta i szybka potrawa z kurczaka na kolację, na wizytę gości, na coś szybki...
Odsłon: 121
Dzisiaj coś sprawdzonego gdyż kuchnia indyjska jest smaczna i lubiana
Odsłon: 136
Przepis według pomysłu mojego przyjaciela. Bardzo łagodne, delikatne w smaku...
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez cukru
- Warzywa
- Papryka
- Owoce
- Mięso
- Kurczak
- Owoce morza
- Przyprawy
- Imbir
- Płatki
Odsłon: 120
Kuchnia chińska to sztuka równowagi smaków, tekstur i aromatów, która od wiek...
- Azjatycka
- Włoska
- Chińska
- Śródziemnomorska
- Ryż
- Makaron
- Ryżowy
- Warzywa
- Kapusta
- Papryka
- Mięso
- Kurczak
- Grzyby
- Przyprawy
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 92
Ostatnio komentowane przepisy
Prosta i szybka potrawa z kurczaka na kolację, na wizytę gości, na coś szybki...
Odsłon: 121
Dzisiaj coś sprawdzonego gdyż kuchnia indyjska jest smaczna i lubiana
Odsłon: 136
Przepis według pomysłu mojego przyjaciela. Bardzo łagodne, delikatne w smaku...
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez cukru
- Warzywa
- Papryka
- Owoce
- Mięso
- Kurczak
- Owoce morza
- Przyprawy
- Imbir
- Płatki
Odsłon: 120
Kuchnia chińska to sztuka równowagi smaków, tekstur i aromatów, która od wiek...
- Azjatycka
- Włoska
- Chińska
- Śródziemnomorska
- Ryż
- Makaron
- Ryżowy
- Warzywa
- Kapusta
- Papryka
- Mięso
- Kurczak
- Grzyby
- Przyprawy
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 92
Składniki
- 220 g ugotowanej fasoli czarne oczko
- 150 g sera feta
- 1/2 zielonego ogórka
- 4 rzodkiewki
- 1 mała cebula czerwona
- 6 suszonych pomidorów z zalewy
- 1 pęczek natki pietruszki
- garść listków mięty
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- sól i pieprz do smaku
Fasolę blanszujemy gorącą wodą, odcedzamy, a następnie zalewamy zimną lekko osoloną wodą i odstawiamy na noc do namaczania. Na drugi dzień odcedzamy fasolę i gotujemy ją w świeżej wodzie na małej mocy palnika przez około 50 - 60 minut (do miękkości).
Ogórka kroimy w większą kostkę, a rzodkiewki i cebulkę w małą kosteczkę. Natkę pietruszki i miętę drobno siekamy, a suszone pomidory kroimy w paski. Wszystkie pokrojone składniki przekładamy do salaterki wraz z ostudzoną fasolą oraz kawałkami sera feta.
Do małego słoiczka wlewamy oliwę, sok z cytryny, syrop z agawy oraz dodajemy szczyptę soli i pieprzu. Słoiczek zakręcamy i energicznie mieszamy. Powstałym sosem polewamy sałatkę tuż przez podaniem.
Sałatkę możecie wzbogacić także swoimi ulubionymi składnikami. Świetnie sprawdzą się pomidorki koktajlowe, oliwki lub kukurydza konserwowa.
PRZYGOTOWANIE SAŁATKI W LUNCHBOXIE Jeśli sałatkę przygotowujecie w lunch boxie, to spakujcie osobno sos (np. w małym słoiczku) i dodajcie do pozostałych składników dopiero przez konsumpcją.