Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To pyszne danie na lunch, kolację lub imprezę – sałatka z fasolki szparagowej z pomidorami i sosem musztardowym. Mniam! Sałatkę można przygotować w sezonie letnim ze świeżej fasolki, a zimą – z mrożonki. I choć dostępne zimą pomidory nie smakują wybitnie, to jednak gotowa sałatka z fasolki szparagowej po dodaniu sosu daje radę. A zatem – może to być potrawa całoroczna, choć latem i wczesną jesienią smakuje zdecydowanie najlepiej.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 939
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4184
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 288
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 790
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3645
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 749
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 939
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4184
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 288
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 790
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3645
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 749
Składniki
Najpierw zblanszuj fasolkę szparagową. Jak blanszować - dowiesz się, czytając wpis na blogu, zapraszam.
W dużej misce umieść kolejno: posiekaną szalotkę/cebulę, obie musztardy, nieco pieprzu, sporą szczyptę soli, sok z cytryny, zioła prowansalskie i na koniec – oliwę (moje doświadczenie pokazuje, że ta kolejność jest ważna).
Wymieszaj wszystko energicznymi ruchami przy pomocy trzepaczki spiralnej – jak na zdjęciach. Już po kilku ruchach utworzy się smakowita emulsja – oto Twój sos do sałatki.
Do sosu dodaj zblanszowaną fasolkę szparagową.
Następnie do miski trafią pokrojone w kostkę pomidory i szczypior z dymki.
Na koniec wymieszaj wszystkie składniki z sosem z dna miski. Możesz całość posypać zieloną pietruszką, jeśli chcesz.