Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To pyszne danie na lunch, kolację lub imprezę – sałatka z fasolki szparagowej z pomidorami i sosem musztardowym. Mniam! Sałatkę można przygotować w sezonie letnim ze świeżej fasolki, a zimą – z mrożonki. I choć dostępne zimą pomidory nie smakują wybitnie, to jednak gotowa sałatka z fasolki szparagowej po dodaniu sosu daje radę. A zatem – może to być potrawa całoroczna, choć latem i wczesną jesienią smakuje zdecydowanie najlepiej.
Przepis dnia
Każdy, kto chociaż raz spróbuje tego ciasta, z pewnością będzie chciał do nie...
Odsłon: 2671
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 496
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 169
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 434
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 190
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 125
Przepis dnia
Każdy, kto chociaż raz spróbuje tego ciasta, z pewnością będzie chciał do nie...
Odsłon: 2671
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 496
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 169
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 434
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 190
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 125
Składniki
Najpierw zblanszuj fasolkę szparagową. Jak blanszować - dowiesz się, czytając wpis na blogu, zapraszam.
W dużej misce umieść kolejno: posiekaną szalotkę/cebulę, obie musztardy, nieco pieprzu, sporą szczyptę soli, sok z cytryny, zioła prowansalskie i na koniec – oliwę (moje doświadczenie pokazuje, że ta kolejność jest ważna).
Wymieszaj wszystko energicznymi ruchami przy pomocy trzepaczki spiralnej – jak na zdjęciach. Już po kilku ruchach utworzy się smakowita emulsja – oto Twój sos do sałatki.
Do sosu dodaj zblanszowaną fasolkę szparagową.
Następnie do miski trafią pokrojone w kostkę pomidory i szczypior z dymki.
Na koniec wymieszaj wszystkie składniki z sosem z dna miski. Możesz całość posypać zieloną pietruszką, jeśli chcesz.