Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To pyszne danie na lunch, kolację lub imprezę – sałatka z fasolki szparagowej z pomidorami i sosem musztardowym. Mniam! Sałatkę można przygotować w sezonie letnim ze świeżej fasolki, a zimą – z mrożonki. I choć dostępne zimą pomidory nie smakują wybitnie, to jednak gotowa sałatka z fasolki szparagowej po dodaniu sosu daje radę. A zatem – może to być potrawa całoroczna, choć latem i wczesną jesienią smakuje zdecydowanie najlepiej.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3837
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414687
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2383
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3837
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414687
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2383
Składniki
Najpierw zblanszuj fasolkę szparagową. Jak blanszować - dowiesz się, czytając wpis na blogu, zapraszam.
W dużej misce umieść kolejno: posiekaną szalotkę/cebulę, obie musztardy, nieco pieprzu, sporą szczyptę soli, sok z cytryny, zioła prowansalskie i na koniec – oliwę (moje doświadczenie pokazuje, że ta kolejność jest ważna).
Wymieszaj wszystko energicznymi ruchami przy pomocy trzepaczki spiralnej – jak na zdjęciach. Już po kilku ruchach utworzy się smakowita emulsja – oto Twój sos do sałatki.
Do sosu dodaj zblanszowaną fasolkę szparagową.
Następnie do miski trafią pokrojone w kostkę pomidory i szczypior z dymki.
Na koniec wymieszaj wszystkie składniki z sosem z dna miski. Możesz całość posypać zieloną pietruszką, jeśli chcesz.