Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To pyszne danie na lunch, kolację lub imprezę – sałatka z fasolki szparagowej z pomidorami i sosem musztardowym. Mniam! Sałatkę można przygotować w sezonie letnim ze świeżej fasolki, a zimą – z mrożonki. I choć dostępne zimą pomidory nie smakują wybitnie, to jednak gotowa sałatka z fasolki szparagowej po dodaniu sosu daje radę. A zatem – może to być potrawa całoroczna, choć latem i wczesną jesienią smakuje zdecydowanie najlepiej.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 140
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4316
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11734
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6706
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5550
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13821
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 140
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4316
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11734
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6706
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5550
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13821
Składniki
Najpierw zblanszuj fasolkę szparagową. Jak blanszować - dowiesz się, czytając wpis na blogu, zapraszam.
W dużej misce umieść kolejno: posiekaną szalotkę/cebulę, obie musztardy, nieco pieprzu, sporą szczyptę soli, sok z cytryny, zioła prowansalskie i na koniec – oliwę (moje doświadczenie pokazuje, że ta kolejność jest ważna).
Wymieszaj wszystko energicznymi ruchami przy pomocy trzepaczki spiralnej – jak na zdjęciach. Już po kilku ruchach utworzy się smakowita emulsja – oto Twój sos do sałatki.
Do sosu dodaj zblanszowaną fasolkę szparagową.
Następnie do miski trafią pokrojone w kostkę pomidory i szczypior z dymki.
Na koniec wymieszaj wszystkie składniki z sosem z dna miski. Możesz całość posypać zieloną pietruszką, jeśli chcesz.