Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka z figami, mozzarelą i szynką parmeńską

Sałatka z figami, mozzarelą i szynką parmeńską

Autor:

Przepisów i artykułów: 11 Ocena: 198

Dodano:

Odsłon: 965

Figi to zdecydowanie moje owoce. Uwielbiam ich słodki smak ale najbardziej smakują mi w wersji wytrawnej: w sałatkach, ze słonymi serami, zapiekane, z mięsem czy wątróbką… Dziś zrobiłam sałatkę… Lekką, chrupiącą i niezwykle elegancką… Sami zobaczcie…

Składniki

  • garść rukoli
  • łyżka pestek słonecznika
  • 2 figi
  • połowa kulki mozzarelli
  • 3 plasterki szynki parmeńskiej
  • dressing:
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergin
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta soli i pieprzu
1-2 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na talerzu ułożyć rukolę, na niej pokrojone w ćwiartki figi, porwaną mozzarellę, plasterki szynki
    (w całości), pestki słonecznika uprażone na suchej patelni. Całość polać dressingiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń