Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jabłko i ogórek kiszony mogą zdawać się kontrastowym, nietypowym zestawieniem. W praktyce sięgamy po nie całkiem często – robiąc tradycyjną, świąteczną sałatkę jarzynową. I jest pysznie! Na co dzień nie zawsze mamy czas na przygotowanie całego bukietu warzyw. Sałatka z jabłka i ogórków broni się jednak i bez ziemniaków czy marchewki. Wymaga minimalnego nakładu pracy, jest wyrazista, soczysta, a przy tym pełna witamin i innych cennych dla zdrowia składników.
Przepis na bardzo fajny obiad. Wołowina z porami z dodatkiem bazylii oraz jas...
Odsłon: 117
Syrop z owoców pigwowca można dodawać zimą do herbaty zamiast drogich cytryn....
Odsłon: 91
Klops albo inaczej pieczeń rzymska z pieczarkami. Proste pyszne danie obiadow...
Odsłon: 315
Pożywny ryż z dodatkiem warzyw może stanowić dodatek do orientalnego lub swoj...
Odsłon: 195
Delikatne naleśniki wypełnione pełnym smaku farszem pieczarkowo-cebulkowym ob...
Odsłon: 3002
Przepis na bardzo fajny obiad. Wołowina z porami z dodatkiem bazylii oraz jas...
Odsłon: 117
Syrop z owoców pigwowca można dodawać zimą do herbaty zamiast drogich cytryn....
Odsłon: 91
Klops albo inaczej pieczeń rzymska z pieczarkami. Proste pyszne danie obiadow...
Odsłon: 315
Pożywny ryż z dodatkiem warzyw może stanowić dodatek do orientalnego lub swoj...
Odsłon: 195
Delikatne naleśniki wypełnione pełnym smaku farszem pieczarkowo-cebulkowym ob...
Odsłon: 3002
Składniki
Pokrój ogórki w kostkę i włóż do miski.
Opłucz por, odetnij korzonki i zieloną część. Białą część pokrój w kostkę. Jeśli surowy por jest dla ciebie zbyt ostry, po pokrojeniu przelej go wrzątkiem na durszlaku i osusz. Pomiń ten krok, jeśli wolisz ostry, wyrazisty smak. Pokrojony por dołóż do ogórków.
Obierz jabłko i usuń z niego gniazdo nasienne. Pokrój w kostkę tej samej wielkości, co w przypadku ogórków. Dodaj do miski.
Połącz majonez, jogurt i sok z cytryny. Wymieszaj. Może zmienić proporcje składników sosu. Możesz tez przygotować go więcej niż w przepisie – według preferencji.
Posiekaj drobno natkę pietruszki. Dodaj do sałatki sos i pietruszkę. Wymieszaj wszystkie składniki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wstaw na pół godziny do lodówki, by przegryzły się smaki.