Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Zdrowa, smaczna i kolorowa sałatka z jakiem, bobem i czerwonymi porzeczkami. Jest idealna na lekką i pożywną przekąskę lub danie gównie. Sałatka świetnie sprawdzi się także jako drugie śniadanie do pracy, które możemy spakować do lunchboxa. Wszystkie jej składniki otula lekko słodki sos vinegret.
2 garnki (do gotowania bobu i jajek)
Kluski leniwe to delikatne i szybkie do przygotowania danie z ziemniakow, mąk...
Odsłon: 88
Polecam.
Odsłon: 1479
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1710
Kluski leniwe to delikatne i szybkie do przygotowania danie z ziemniakow, mąk...
Odsłon: 88
Polecam.
Odsłon: 1479
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1710
Składniki
Jajka gotujemy na twardo i obieramy. Bób gotujemy al dente w osolonej i lekko osłodzonej wodzie. Po ugotowaniu hartujemy go w zimnej wodzie i obieramy z łupin.
Na talerze wykładamy świeże liście szpinaku, bób, porzeczki, pokrojone pomidorki koktajlowe, jajka oraz czerwoną cebulkę. Do małego słoiczka wlewamy oliwę, sok z cytryny, musztardę i miód, dodajemy szczyptę soli oraz pieprzu, zakręcamy słoiczek i energicznie mieszamy. Powstałym sosem polewamy sałatkę tuż przez podaniem.
Sałatkę możemy posypać ulubionymi ziarnami, kiełkami lub orzechami.
Pamiętajmy, że młody bób wystarczy gotować około 5 - 6 minut. Ten starszy potrzebuje kilka minut więcej (najlepiej sprawdzać jego miękkość podczas gotowania).
Jeśli sałatkę przygotowujemy w lunch boxie to pamiętajmy, aby osobno spakować sos vineret (np. w małym słoiczku) i dodajmy go do pozostałych składników tuż przez konsumpcją.