Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Zdrowa, smaczna i kolorowa sałatka z jakiem, bobem i czerwonymi porzeczkami. Jest idealna na lekką i pożywną przekąskę lub danie gównie. Sałatka świetnie sprawdzi się także jako drugie śniadanie do pracy, które możemy spakować do lunchboxa. Wszystkie jej składniki otula lekko słodki sos vinegret.
2 garnki (do gotowania bobu i jajek)
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 25
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 106
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 696
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 73
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 25
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 106
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 696
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 73
Składniki
Jajka gotujemy na twardo i obieramy. Bób gotujemy al dente w osolonej i lekko osłodzonej wodzie. Po ugotowaniu hartujemy go w zimnej wodzie i obieramy z łupin.
Na talerze wykładamy świeże liście szpinaku, bób, porzeczki, pokrojone pomidorki koktajlowe, jajka oraz czerwoną cebulkę. Do małego słoiczka wlewamy oliwę, sok z cytryny, musztardę i miód, dodajemy szczyptę soli oraz pieprzu, zakręcamy słoiczek i energicznie mieszamy. Powstałym sosem polewamy sałatkę tuż przez podaniem.
Sałatkę możemy posypać ulubionymi ziarnami, kiełkami lub orzechami.
Pamiętajmy, że młody bób wystarczy gotować około 5 - 6 minut. Ten starszy potrzebuje kilka minut więcej (najlepiej sprawdzać jego miękkość podczas gotowania).
Jeśli sałatkę przygotowujemy w lunch boxie to pamiętajmy, aby osobno spakować sos vineret (np. w małym słoiczku) i dodajmy go do pozostałych składników tuż przez konsumpcją.