Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Zdrowa, smaczna i kolorowa sałatka z jakiem, bobem i czerwonymi porzeczkami. Jest idealna na lekką i pożywną przekąskę lub danie gównie. Sałatka świetnie sprawdzi się także jako drugie śniadanie do pracy, które możemy spakować do lunchboxa. Wszystkie jej składniki otula lekko słodki sos vinegret.
2 garnki (do gotowania bobu i jajek)
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6160
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 9110
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8640
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6160
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 9110
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8640
Składniki
Jajka gotujemy na twardo i obieramy. Bób gotujemy al dente w osolonej i lekko osłodzonej wodzie. Po ugotowaniu hartujemy go w zimnej wodzie i obieramy z łupin.
Na talerze wykładamy świeże liście szpinaku, bób, porzeczki, pokrojone pomidorki koktajlowe, jajka oraz czerwoną cebulkę. Do małego słoiczka wlewamy oliwę, sok z cytryny, musztardę i miód, dodajemy szczyptę soli oraz pieprzu, zakręcamy słoiczek i energicznie mieszamy. Powstałym sosem polewamy sałatkę tuż przez podaniem.
Sałatkę możemy posypać ulubionymi ziarnami, kiełkami lub orzechami.
Pamiętajmy, że młody bób wystarczy gotować około 5 - 6 minut. Ten starszy potrzebuje kilka minut więcej (najlepiej sprawdzać jego miękkość podczas gotowania).
Jeśli sałatkę przygotowujemy w lunch boxie to pamiętajmy, aby osobno spakować sos vineret (np. w małym słoiczku) i dodajmy go do pozostałych składników tuż przez konsumpcją.