Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta sałatka z kalafiora i ziemniaków jest tak pyszna, że nie można się powstrzymać od jedzenia! Stanowi idealne połączenie smaków i tekstur – kremowej, delikatnej i lekko chrupiącej.
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1216
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5739
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8796
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18331
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1216
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5739
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8796
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18331
Składniki
Pokrój kalafior na mniejsze kawałki tej samej wielkości i gotuj na parze przez 5-6 minut. Odcedź go na durszlaku i pozostaw do ostygnięcia.
Ziemniaki obierz i podziel na mniejsze kawałki. Włóż je do garnka do osoloną wodą i gotuj do miękkości. Odcedź, ostudź i podziel na mniejszą kostkę.
Kalafior i ziemniaki przełóż do miski sałatkowej i posyp cebulką granulowaną, solą i pieprzem. Wstępnie wymieszaj.
Przygotuj dressing, mieszając ze sobą wszystkie składniki na sos. Przygotowaną mieszaniną zalej kalafior z ziemniakami i całość wymieszaj, by warzywa dobrze pokryły się majonezem.
Cebulę czerwoną obierz i pokrój w cienkie piórka, rzodkiewki w plasterki, a żółty ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub pokrój w cienkie słupki. Rozłóż te składniki równomiernie na wierzchu sałatki.
Jajka ugotuj na twardo, a następnie odcedź je, ostudź i obierz. Pokrój je na ćwiartki lub ósemki. Połóż kawałki jajek na wierzchu sałatki. Całość posyp siekaną natką pietruszki.
Sałatkę z kalafiora i ziemniaków podawaj od razu po przygotowaniu. Resztki przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu 3 dni.