Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jęczmień jest zbożem uprawianym od tysięcy lat, był popularny już w starożytnym Egipcie i Mezopotamii, a wykorzystuje się go po dziś dzień. Nie bez powodu, ponieważ ziarna jęczmienia zawierają wiele składników odżywczych, witaminy A, B, PP, D i E, a także błonnik. Kasza jęczmienna normalizuje poziom cukru we krwi, usuwa zły cholesterol, pozytywnie wpływa na funkcjonowanie mózgu, przewodu pokarmowego, układu wzrokowego oraz poprawia odporność. Kasza jęczmienna, w tym przypadku pęczak, jest częściej używana do zup i gulaszów, ale w tym przypadku stanowi główny składnik lekkiej i pożywnej sałatki. Danie jest tak uniwersalne, że możesz podawać je samodzielnie lub jako element obiadu i serwować z gotowanym czy pieczonym drobiem, wieprzowiną lub rybą.
Wlej do garnka wodę, osól, doprowadź do wrzenia i wsyp pęczak. Gotuj na małym ogniu do miękkości, aż kasza wchłonie wodę.
Umyj i obierz marchewki i pokrój w drobną kostkę. Możesz także użyć mrożonej marchewki. Obierz cebulę i drobno poszatkuj.
Na patelni rozgrzej masło i wrzuć cebulę. Smaż, aż stanie się złocista, następnie dodaj marchewkę duś przez kilkanaście minut, by marchewka zmiękła. Dopraw solą i pieprzem.
Połącz warzywa z ugotowaną kaszą. Przelej także masło z patelni, aby wzmocnić smak. Wymieszaj dokładnie sałatkę i od razu podawaj. Sałatka na ciepło sprawdzi się jako danie obiadowe, natomiast w wersji na zimno posili cię podczas lunchu.
Sos ma piękny, ciemny kolor, niepowtarzalny aromat i konsystencję gęstej śmie...
Odsłon: 4064
Smaczne danie dla całej rodziny!
Odsłon: 2330
Najlepsza na letnie upały jest domowa lemoniada z owocami, lodem i miętą. Jes...
Odsłon: 220
Danie obiadowe na piątek czyli naleśniki ze szpinakiem, cukinią, serem i fetą...
Odsłon: 179
Dziś kolejna propozycja obiadowa i to taka na szybko. A są to polędwiczki wie...
Odsłon: 140
Pyszne ogórki z kurkumą do słoików przepis na 4 słoiki
Odsłon: 2247
Najlepsza na letnie upały jest domowa lemoniada z owocami, lodem i miętą. Jes...
Odsłon: 220
Danie obiadowe na piątek czyli naleśniki ze szpinakiem, cukinią, serem i fetą...
Odsłon: 179
Dziś kolejna propozycja obiadowa i to taka na szybko. A są to polędwiczki wie...
Odsłon: 140
Pyszne ogórki z kurkumą do słoików przepis na 4 słoiki
Odsłon: 2247
Składniki
Wlej do garnka wodę, osól, doprowadź do wrzenia i wsyp pęczak. Gotuj na małym ogniu do miękkości, aż kasza wchłonie wodę.
Umyj i obierz marchewki i pokrój w drobną kostkę. Możesz także użyć mrożonej marchewki. Obierz cebulę i drobno poszatkuj.
Na patelni rozgrzej masło i wrzuć cebulę. Smaż, aż stanie się złocista, następnie dodaj marchewkę duś przez kilkanaście minut, by marchewka zmiękła. Dopraw solą i pieprzem.
Połącz warzywa z ugotowaną kaszą. Przelej także masło z patelni, aby wzmocnić smak. Wymieszaj dokładnie sałatkę i od razu podawaj. Sałatka na ciepło sprawdzi się jako danie obiadowe, natomiast w wersji na zimno posili cię podczas lunchu.
Przepisy Sałatki
Sałatki
Surówka z ogórków gruntowych
Sałatki
Sałatka z buraczkiem
Sałatki
Surówka z marchwi
Sałatki
Najprostsza surówka z cukinii – pyszna i prosta w przygotowaniu
Surówka z ogórków gruntowych
Dziś mam dla państwa surówkę obiadową której nauczyła mnie była teściowa
Odsłon: 95
Sałatka z buraczkiem
Szybka sałatka do kolacji.
Odsłon: 597