Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z kiszonych buraków to proste i wegańskie danie, które świetnie sprawdzi się zarówno jako dodatek do obiadu, jak i samodzielna przekąska czy szybki lunch do pracy. Warzywa charakteryzują się mocnym i wyrazistym smakiem. Kwaskowatość jest nieco złagodzona dodatkiem ziemniaków i słodkiej marchewki. Całość zwieńcza delikatny sos, który także doskonale łączy się z pozostałością zalewy z kiszenia buraków. Buraki są niezwykle zdrowe dla układu sercowo-naczyniowego, a proces kiszenia sprawia, że są też pożyteczne dla bakterii probiotycznych w jelitach.
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22066
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 96
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 375
Rzodkiewki najczęściej zajadamy chrupiące jako dodatek do kanapek lub sałatek...
Odsłon: 104
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 156
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22066
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 96
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 375
Rzodkiewki najczęściej zajadamy chrupiące jako dodatek do kanapek lub sałatek...
Odsłon: 104
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 156
Składniki
Ziemniaki i marchewki obierz, a następnie ugotuj do miękkości. Odcedź je, ostudź i pokrój w drobną kostkę.
Buraki i ogórki kiszone odcedź z nadmiaru zalewy i pokrój w kostkę o podobnej wielkości.
Groszek odcedź z zalewy.
Cebulę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Wszystkie składniki przenieś do miski sałatkowej i wymieszaj.
Przygotuj dressing. Wszystkie składniki na sos wymieszaj ze sobą w niewielkiej miseczce. Przygotowanym dressingiem zalej sałatkę z kiszonych buraków. Całość wymieszaj.
Danie podawaj po schłodzeniu w lodówce przez co najmniej 1 godzinę, kiedy smaki się przegryzą. Podawaj udekorowane listkami natki pietruszki.