Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 19-12-2021
Bardzo smaczna i bardzo kolorowa sałatka, której ciekawym elementem są małosolne różyczki romanesco, kosteczki serowo-warzywne oraz roladki z awokado, łososia i kremowego serka. Całość ułożona na rukoli i polana miodowo-musztardowym dressingiem. Sałatka idealna na każdą okazję, również i od święta
Polecam. Pychota. Samo dobro.
Odsłon: 78
Polecam. Zwykła bułeczka. Wybornie smakuje z kubkiem mleka.
Odsłon: 453
Surówkę z pora można przygotować na wiele różnych sposobów. Najczęściej jedna...
Odsłon: 79
Doskonały w smaku sernik śmietankowo-kakaowy na ciasteczkowym spodzie, upiecz...
Odsłon: 424
Polecam. Pychota. Samo dobro.
Odsłon: 78
Polecam. Zwykła bułeczka. Wybornie smakuje z kubkiem mleka.
Odsłon: 453
Surówkę z pora można przygotować na wiele różnych sposobów. Najczęściej jedna...
Odsłon: 79
Doskonały w smaku sernik śmietankowo-kakaowy na ciasteczkowym spodzie, upiecz...
Odsłon: 424
Składniki
Przygotowanie kolorowych kostek: Buraki kroimy w cienkie plasterki. Marchewkę kroimy wzdłuż w cienkie paski. Na kawałku foli spożywczej układamy plasterek żółtego buraka. Smarujemy serkiem, kładziemy kolejny plasterek smarujemy serkiem. Owijamy dokładnie folią spożywczą odkładamy do lodówki na minimum 10-15 minut. Podobnie postępujemy z czerwonym burakiem. 2 paski marchewki układamy obok siebie, powinny lekko na siebie nachodzić, smarujemy je serkiem, kładziemy kolejne 2 plasterki marchewki, smarujemy serkiem na wierzch układamy warstwę z 2 plasterków marchewki, owijamy folią. Również schładzamy w lodówce.
Roladka z łososiem: Awokado kroimy w cienkie paski. Pokrojone awokado układamy na foli spożywczej. Kształt powinien być zbliżony do prostokąta. Awokado lekko skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy kolorowym pieprzem. Układamy warstwę z łososia również skrapiamy cytryną i posypujemy pieprzem. Smarujemy serkiem. Posypujemy makiem. Zwijamy roladkę. Schładzamy w lodówce przez minimum 10-15 minut. Na półmisku układamy rukolę roladkę pokrojoną w plasterki i kosteczki warzywne. Układamy różyczki romanesco. Składniki dressingu umieszczamy w słoiczku. Słoiczek zakręcamy i energicznie potrząsamy. Sosem polewamy sałatkę.