Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oto jedno z tych dań na specjalne okazje - w końcu nie wszyscy na co dzień zajadamy się owocami morza. Tymczasem ta elegancka sałatka z krewetkami jest bardzo prosta w przygotowaniu, a do tego smakuje obłędnie. Podajcie ją w niewielkich, pojedynczych pucharkach, a będzie gwiazdą każdego przyjęcia.
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 9
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 120
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 9
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 120
Składniki
Przygotuj krewetki. Jeśli używasz mrożonych to najpierw odłóż je na kilka godzin, aby się rozmroziły. Wypłucz, osusz i oderwij ogonki.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj krewetki, smaż je na średnim ogniu przez kilka minut z każdej strony. W tym czasie obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę. Dodaj od razu na patelnię. Krewetki dopraw solą i pieprzem. Pod koniec smażenia skrop sokiem z cytryny.
Awokado obierz i pokrój w kostkę. Umyte pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Kukurydzę i fasolę odsącz z zalewy.
Ułóż w misce na dnie porwaną sałatę rzymską, na niej pomidory koktajlowe, awokado, krewetki, kukurydzę i fasolę. Zamieszaj delikatnie.
Przygotuj sos. Jogurt wymieszaj z oliwą z oliwek, miodem, sokiem z cytryny lub limonki, opcjonalnie odrobiną tabasco. Posól i popieprz, a następnie wymieszaj. Podawaj sałatkę z przygotowanym sosem i świeżo posiekaną kolendrą.