Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z kurczakiem i pieczarkami to pyszna propozycja inspirowana hawajskimi połączeniami smaków, oczywiście z dodatkiem ananasa. Może być serwowana jako samodzielne danie – lekki lunch czy kolacja, ale także dodatek do pieczywa czy intrygująca przekąska imprezowa. Całość przyrządzisz bardzo szybko i prosto, wykorzystując już gotowego kurczaka z rożna, dostępnego w wielu sklepach. Jeśli jednak chcesz, możesz mięso usmażyć lub upiec samodzielnie z dodatkiem ulubionych przypraw.
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 670
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 670
Składniki
Kurczaka z rożna drobno posiekaj i przełóż do miski.
Pieczarki oczyść i pokrój w średniej wielkości kostkę. Podsmaż je na suchej patelni, ewentualnie z niewielką ilością oleju, aż cała woda odparuje, a grzyby będą ładnie zrumienione. Zdejmij je, ostudź i przenieś do kurczaka.
Ananasa dobrze odsącz z zalewy i pokrój w średniej wielkości kostkę. Przenieś je do pozostałych składników, a na końcu zetrzyj ser na tarce o dużych oczkach.
Przygotuj dressing, mieszając ze sobą wszystkie składniki na jednolitą masę. Przyrządzonym sosem zalej sałatkę i całość dobrze wymieszaj.
Sałatkę z kurczakiem i pieczarkami wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, by smaki się połączyły. Podawaj ją na zimno.
Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku, zużywając w ciągu 2-3 dni.