Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka z kurczakiem i pomarańczami

Sałatka z kurczakiem i pomarańczami

Autor:

Przepisów i artykułów: 374 Ocena: 4215

Dodano:

Odsłon: 595

Ta propozycja będzie idealne dla osób, które lubią łączyć ze sobą mięso i owoce. Najlepiej przygotować ją chwilę przed podaniem. Taka sałatka urozmaici każde przyjęcie i pięknie się prezentuje ;)

Składniki

  • podwójna pierś z kurczaka
  • 1 średnia pomarańcza
  • 2-3 czerwone pomarańcze (można je zastąpić zwykłymi pomarańczami, mandarynkami lub grejpfrutem)
  • dwie duże garści świeżego szpinaku
  • 1 granat
  • Przyprawy do kurczaka: pół łyżeczki czosnku granulowanego pół łyżeczki słodkiej papryki pół łyżeczki ostrej papryki pół łyżeczki
  • Sos:
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Pieprz
  • Sól
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sałatka z kurczakiem i pomarańczami

Przygotowanie

  1. Kurczaka nacieramy przyprawami i oliwą z oliwek. Wkładamy go do rękawa do pieczenia, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i pieczemy w 180°C przez około godzinę. Upieczone mięso wyciągamy z rękawa, wyrzucamy ziele angielskie, liście laurowe i pozostawiamy do wystudzenia.

  2. Szpinak dokładnie myjemy i osuszamy. Pomarańcze obieramy i kroimy w poprzek na plasterki grubości około pół centymetra. Z granatu wyciągamy pestki. Wszystkie składniki sosu mieszamy, najlepiej w zakręconym słoiczku.

  3. Na płaskim i dużym talerzu układamy liście szpinaku, na nich plasterki pomarańczy, polewamy je sosem, na środku kładziemy pokrojonego w plasterki kurczaka, a całość posypujemy pestkami granatu.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń