Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na sałatkę z kuskusem, która sprawdzi się jako samodzielny lekki posiłek, ale rozwinie skrzydła również jako dodatek do pieczonych mięs. Pomarańcze są słodkie i kontrastują ze słoną feta, mięta i kolendra wprowadzają trochę orzeźwienia, a wszystko podbija pikantna harissa. Do tego gdzieś w tle wyczuwa się aromatyczne nuty cynamonu. Pełny zestaw smaków - pysznie i zdrowo!
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 937
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4183
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 256
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 774
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3622
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 747
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 937
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4183
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 256
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 774
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3622
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 747
Składniki
Kaszę kuskus przyrządź według zaleceń producenta; ja zalałem kuskus gorącą wodą i odstawiłem pod przykryciem na kilka minut do całkowitego nasączenia.
Obierz dokładnie 1.5 pomarańczy ze skóry za pomocą ostrego noża. Skórę pomarańczy odetnij tak, żeby mieć dostęp do miąższu. Następnie każdy ząbek delikatnie wyfiletuj.
Wymieszaj kuskus, by go lekko spulchnić, a następnie dodaj do niego startą skórkę z jednej cytryny, skórkę z połowy pomarańczy, czubatą łyżeczkę cynamonu, łyżeczkę mielonej kolendry, wyciśnięty z sok z połowy pomarańczy i jednej całej cytryny, oraz łyżkę oliwy z oliwek. Na końcu dodajemy 3 łyżeczki harissy i dwie szczypty soli. Zawartość miski dokładnie wymieszaj i odstaw do całkowitego wystudzenia.
Świeżą kolendrę drobno posiekaj i pokrój miętę, młody szpinak oraz dwie małe, czerwone cebule. Pokrój fetę w kostkę wielkości około jednego centymetra.
Do miski z wystudzonym kuskusem dodaj po kolei wszystkie przygotowane wcześniej składniki, zostawiając na koniec kruche składniki: fetę i pomarańcze. Zawartość miski wymieszaj delikatnie, żeby nie uszkodzić owoców i sera.
Smacznego!