Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyborna sałatka z wędzonej makreli i jajka. Zrobisz ją ekspresowo z prostych, łatwo dostępnych składników. Sprawdzi się na śniadanie, kolację lub jako przystawka na świątecznym stole. Świetnie smakuje podawana ze świeżym pieczywem lub jako dodatek do faszerowanych jajek. Charakteru nadaje jej wyrazisty sos na bazie ostrej musztardy, majonezu i odrobiny chrzanu. Sałatka z makreli i jajka stanowi świetną alternatywę dla klasycznych kanapek z wędliną. Jest bardzo pożywna i zdrowa. Makrela uchodzi bowiem za jedną z najzdrowszych ryb. Jest bogatym źródłem białka. Zawiera kwas foliowy, retinol, witaminę A oraz witaminy z grupy B, D i E. Jedz na zdrowie!
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 122
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 80
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 517
Faworki, nazywane także chrustem, to słodki przysmak, którego nie może zabrak...
Odsłon: 5306
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 122
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 80
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 517
Faworki, nazywane także chrustem, to słodki przysmak, którego nie może zabrak...
Odsłon: 5306
Składniki
W rondelku nastaw wodę. Dodaj dużą szczyptę soli. Do wrzącej wody wkładaj delikatnie po jednym jajku. Jajka gotuj we wrzącej wodzie przez 10 minut. Ugotowane jajka przelej zimną wodą, obierz ze skorupki i pokrój w kostkę.
Makrelę umieść na desce. Usuń głowę, skórę i ogon. Wyjmij ze środka mięso. Uważaj, żeby razem z kawałkami ryby nie wyciągnąć również ości. Kawałki ryby rozdrobnij widelcem i przełóż do miski.
Cebulę pokrój w drobną kostkę. Szczypiorek drobno posiekaj.
W miseczce połącz wszystkie składniki sałatki: makrelę z jajkiem, cebulą i szczypiorkiem. Dodaj majonez, musztardę, chrzan i przyprawy. Składniki wymieszaj.
Sałatkę z makreli i jajka podawaj w formie smarowidła do pieczywa lub jako dodatek do faszerowanych jajek. Smacznego!