Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyborna sałatka z wędzonej makreli i jajka. Zrobisz ją ekspresowo z prostych, łatwo dostępnych składników. Sprawdzi się na śniadanie, kolację lub jako przystawka na świątecznym stole. Świetnie smakuje podawana ze świeżym pieczywem lub jako dodatek do faszerowanych jajek. Charakteru nadaje jej wyrazisty sos na bazie ostrej musztardy, majonezu i odrobiny chrzanu. Sałatka z makreli i jajka stanowi świetną alternatywę dla klasycznych kanapek z wędliną. Jest bardzo pożywna i zdrowa. Makrela uchodzi bowiem za jedną z najzdrowszych ryb. Jest bogatym źródłem białka. Zawiera kwas foliowy, retinol, witaminę A oraz witaminy z grupy B, D i E. Jedz na zdrowie!
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23085
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 1155
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104911
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23085
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 1155
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104911
Składniki
W rondelku nastaw wodę. Dodaj dużą szczyptę soli. Do wrzącej wody wkładaj delikatnie po jednym jajku. Jajka gotuj we wrzącej wodzie przez 10 minut. Ugotowane jajka przelej zimną wodą, obierz ze skorupki i pokrój w kostkę.
Makrelę umieść na desce. Usuń głowę, skórę i ogon. Wyjmij ze środka mięso. Uważaj, żeby razem z kawałkami ryby nie wyciągnąć również ości. Kawałki ryby rozdrobnij widelcem i przełóż do miski.
Cebulę pokrój w drobną kostkę. Szczypiorek drobno posiekaj.
W miseczce połącz wszystkie składniki sałatki: makrelę z jajkiem, cebulą i szczypiorkiem. Dodaj majonez, musztardę, chrzan i przyprawy. Składniki wymieszaj.
Sałatkę z makreli i jajka podawaj w formie smarowidła do pieczywa lub jako dodatek do faszerowanych jajek. Smacznego!