Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyborna sałatka z wędzonej makreli i jajka. Zrobisz ją ekspresowo z prostych, łatwo dostępnych składników. Sprawdzi się na śniadanie, kolację lub jako przystawka na świątecznym stole. Świetnie smakuje podawana ze świeżym pieczywem lub jako dodatek do faszerowanych jajek. Charakteru nadaje jej wyrazisty sos na bazie ostrej musztardy, majonezu i odrobiny chrzanu. Sałatka z makreli i jajka stanowi świetną alternatywę dla klasycznych kanapek z wędliną. Jest bardzo pożywna i zdrowa. Makrela uchodzi bowiem za jedną z najzdrowszych ryb. Jest bogatym źródłem białka. Zawiera kwas foliowy, retinol, witaminę A oraz witaminy z grupy B, D i E. Jedz na zdrowie!
Wątróbkę drobiową najczęściej smażymy z cebulką. Czasami dodajemy do niej jab...
Odsłon: 2639
Dzisiaj kotlety mielone, które przygotowujemy na wiele sposobów. Oto mój kole...
Odsłon: 852
Wątróbkę drobiową najczęściej smażymy z cebulką. Czasami dodajemy do niej jab...
Odsłon: 2639
Dzisiaj kotlety mielone, które przygotowujemy na wiele sposobów. Oto mój kole...
Odsłon: 852
Składniki
W rondelku nastaw wodę. Dodaj dużą szczyptę soli. Do wrzącej wody wkładaj delikatnie po jednym jajku. Jajka gotuj we wrzącej wodzie przez 10 minut. Ugotowane jajka przelej zimną wodą, obierz ze skorupki i pokrój w kostkę.
Makrelę umieść na desce. Usuń głowę, skórę i ogon. Wyjmij ze środka mięso. Uważaj, żeby razem z kawałkami ryby nie wyciągnąć również ości. Kawałki ryby rozdrobnij widelcem i przełóż do miski.
Cebulę pokrój w drobną kostkę. Szczypiorek drobno posiekaj.
W miseczce połącz wszystkie składniki sałatki: makrelę z jajkiem, cebulą i szczypiorkiem. Dodaj majonez, musztardę, chrzan i przyprawy. Składniki wymieszaj.
Sałatkę z makreli i jajka podawaj w formie smarowidła do pieczywa lub jako dodatek do faszerowanych jajek. Smacznego!