Sałatki Przepis na:
Przepisów i artykułów: 61 Ocena: 589
Dodano: 20.06.2018
Odsłon: 1241
3-4 os. | 30 min | łatwe | przystępne |
W Kuchni x 2 większość przepisów robimy na 4 ręce (Izabeli i moje) i dzięki temu danie na stole pojawia się o wiele szybciej:) Tym razem Iza zajęła się obraniem i pozbawieniem pestek melona, a ja walczyłam z granatem. Nie przepadam za wydłubywaniem ziaren ze skorupki, która wcale nie chce ich oddać. Posłużyłam się więc tajnym trikiem i rozłupywałam granata w miseczce wody. Wtedy ziarenka granata opadają na dno, a cały pozostały miąższ, który jest lżejszy – wypływa na wierzch. Ale nie ma róży bez kolców – takie ziarenka z wody pozbawione są już pewnej porcji soku, który przecież jest taki fajny. Możecie więc równie dobrze pomęczyć się z granatem na sucho.
Ogórki gruntowe – krótkie, jędrne i chrupiące – obieramy ze skórki i kroimy w grubszą kostkę. Feta i obrany melon także zostały zamienione w kostkę i wszystko ładnie ułożone na dużym talerzu i posypane granatem.
Na sos składa się sok z cytryny i oliwa, okraszone jedną posiekaną szalotką i pokrojoną dość drobno natką pietruszki. Sos solimy leciutko (bo feta już jest słona), ale nie żałujemy pieprzu prosto z młynka.
Polewamy wszystko sosem i podajemy na stół, uprzednio dodając jadalnego bratka do dekoracji:)
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

Kuchniax2 20 czerwca 2018Zgłoś do usunięcia
tak, zdecydowanie, zwłaszcza teraz, gdy wybór melonów jest ogromny:)1 Kto głosował? | Odpowiedz

ErJot 20 czerwca 2018Zgłoś do usunięcia
Prezentuje się bardzo apetycznie - warto wypróbować:)1 Kto głosował? | Odpowiedz