Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Na gorące dni nie ma nic lepszego niż soczysta, aromatyczna i odżywcza sałatka. Dziś moja propozycja na wykorzystanie melonów. W supermarketach są dostępne różne ich gatunki, w różnych rozmiarach i kolorach, zarówno skórki, jak i miąższu. Ostatnio mąż kupił dwa różne, jeden z miąższem o kolorze moreli, bardzo słodki i bardziej wytrawny w bladym zielonkawym kolorze. Do tego arbuz w rozmiarze XXL, więc od razu zabrałam się za wymyślanie przeznaczenia dla tych pysznych owoców ( choć melony to właściwie warzywa, choć ze wzg na smak i wykorzystanie w kuchni określa się je często jako owoce ). I tak powstała pyszna kolorowa sałatka, którą od razu wpałaszowały moje dzieci. Ja nie pozostałam poszkodowana, bo w trakcie wykrawania miąższu zostawało trochę nierównych" odpadów", które przypadły mi w udziale. Smakiem musiał obejść się tata, ale zrekompensowałam mu to sałatką caprese i innymi dodatkami w stylu włoskim. Można więcej oprószyć pieprzem. Moja sałatka była z przeznaczeniem dla dzieci, więc pieprz ograniczyłam.
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4464
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5901
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1359
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12685
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4464
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5901
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1359
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12685
Składniki
Z melonów odkrawamy kawałki. które łatwo będzie podzielić na kostki. Obieramy ze skórki i dzielimy na kostki. Podobnie postępujemy z arbuzem
Ogórka obieramy ze skórki i również wykrawamy z niego kosteczki
Pomidorki przekrawamy na pół
Awokado oddzielamy od skórki i kroimy jak pozostałe owoce
Ser kroimy na kostki
Na paterze układamy naprzemiennie owoce i warzywa oraz ser
Na koniec skrapiamy ser oliwą i oprószamy świeżo mielonym pieprzem
Do tej sałatki podajemy wykałaczki. Każdy może sobie wybierać ulubione smaki bez robienia bałaganu na talerzu