Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niezwykła sałatka, która różni się od innych nie tylko wyglądem, ale także smakiem. Melona, słodki ziemniak, koper włoski i liście młodego szpinaku tworzą niezwykłą kompozycję smaku, aromatu i świeżości. Do tego sałatka jest lekkostrawna ale i pożywna, więc na letnie upały wprost idealna.
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 133
Polecam.
Odsłon: 217
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 59
...ale pyszny.
Odsłon: 130
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 133
Polecam.
Odsłon: 217
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 59
...ale pyszny.
Odsłon: 130
Składniki
Jakkolwiek kazda salatka jest w pewnym sensie improwizowana, wskazane jest uzycie batata i kopru wloskiego ,aby zachowac jej wyjatkowy smak, natomiast rodzaj melona to juz nasza spontaniczna decyzja. Najbardziej odpowiada mi melon miodowy, ale Galia, kantalupa czy melon cukrowy tez idealnie pasuja do tej salatki.
Melona przekroic na pól i usunac pestki, obie polówki obrac. Pierwsza polówke pokroic w wieksza kostke i zblendowac, aby uzyskac sok z melona. Obrac slodkie ziemniaki i koper wloski i pokroic na kawalki wielkosci kesa. Wlac sok z melona do garnka, podgrzac i gotowac w nim kawalki batatów i koper wloski do miekkosci.
W miedzyczasie pokroic druga polowe melona w drobna kostke i marynowac z octem, oliwa, sokiem z cytryny, sola i pieprzem. Umyc szpinak. Gdy bataty i koper beda miekkie, odcedzic je i odstawic do ostudzenia a nastepnie ulozyc je na talerzach, a na nich marynowane kostki melona.
Podawac z listkami szpinaku i ewentualnie posiekanymi zielonymi listkami kopru wloskiego przyponiajacymi koperek.