Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z mortadelą w takiej postaci jest chrupiąca i sycąca. Dodatek wędliny powoduje, że stanowi samodzielne danie, które sprawdzi się na lunch lub kolację. Sałatka będzie świetnym rozwiązaniem jako dodatek do dań grillowych. Zaskakującym elementem surówki jest pokrojenie jej składników w podłużne fragmenty, dzięki czemu nabiera smaku i staje się bardziej zachęcająca.
Dzisiaj przedstawiam deser niejednego dzieciństwa. :) Krakersy przekładane kr...
Odsłon: 1591
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 498
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 355
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 61
Dzisiaj przedstawiam deser niejednego dzieciństwa. :) Krakersy przekładane kr...
Odsłon: 1591
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 498
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 355
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 61
Składniki
Kapustę drobno poszatkuj, umieść w misce, posyp solą, wymieszaj i odstaw na 20 minut. Kapusta nieco zmięknie i będzie bardziej elastyczna, ale nadal chrupiąca. Mortadelę pokrój w podłużne fragmenty. Marchewki obierz i pokrój w paski za pomocą obieraczki do warzyw, a potem ostrym nożem w słupki. Dzięki temu uzyskasz fantastyczny kształt marchewek. Umieść wszystkie składniki w misce.
W szklance połącz olej, ocet, cukier i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą i pieprzem, po czym energicznie ubij widelcem. Sos powinien mieć emulsyjną konsystencję. Dressingiem polej zawartość miski, dodaj kukurydzę z puszki i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, posyp posiekaną natką pietruszki i podawaj.