Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z ogórkiem gruntowym i kurczakiem jest bardzo prosta w przygotowaniu i nie wymaga wielu składników. Smak przełamuje sos jogurtowy z dodatkiem cytryny. Sprawdź nasz przepis.
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 326
Wyjątkowy patent na pierś z kaczki. Dzięki długiemu gotowaniu w niskiej tempe...
Odsłon: 52
Pieczony schab to jedno z tych dań, które doskonale sprawdzają się zarówno na...
Odsłon: 1169
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 326
Wyjątkowy patent na pierś z kaczki. Dzięki długiemu gotowaniu w niskiej tempe...
Odsłon: 52
Pieczony schab to jedno z tych dań, które doskonale sprawdzają się zarówno na...
Odsłon: 1169
Składniki
Ogórki gruntowe dokładnie umyj, a następnie posiekaj w plasterki. Przełóż do miski. Zalej jogurtem naturalnym, oliwą z oliwek, miodem i sokiem z cytryny lub octem winnym. Wymieszaj całość, przykryj i zostaw, aby ogórki zmiękły.
Teraz przygotuj filety z kurczaka. Posól je, popieprz i dopraw tymiankiem, papryką słodką i czosnkiem granulowanym. Przełóż do naczynia żaroodpornego, podlej oliwą z oliwek. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 30-35 minut. Kiedy kurczak się upiecze, zostaw go do ostudzenia. Następnie pokrój w plastry.
Szalotkę posiekaj drobno. Na dnie półmiska wyłóż mix sałat. Następnie warstwowo układaj delikatnie odsączone ogórki z zalewy i kurczaka w plastrach. Między warstwami podsypuj posiekają szalotkę. Jeśli pozostało ci trochę sosu z ogórków, możesz go wyłożyć na wierzch, a następnie udekorować sałatkę posiekaną natką pietruszki.