Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś na naszych talerzach pojawiła się sałatka z ogórków małosolnych. Wszyscy lubimy ogórki małosolne, prawda? I zazwyczaj wyjadamy je prosto ze słoika lub kamiennego garnka, w którym się kiszą. Tak jest najprościej i najlepiej! Ale ja lubię kombinować, mieszając z sobą różne smaki. W ten sposób odkrywam czasem zaskakująco dobre połączenia. I tak właśnie było z dzisiejszą sałatką.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 216
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 195
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 216
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 195
Składniki
Ja zaczynam wyciągać ogórki już w połowie lub pod koniec drugiego dnia kiszenia. Lubię, gdy są jeszcze częściowo surowe, lekko zielone w środku, nie przekiszone na wskroś. Trochę kwaśne, trochę słodkie i trochę słone. Takie pół na pół. A one z każdą godziną kwaszą się coraz bardziej i bardziej. Proces szczególnie szybko postępuje w czasie upałów, warto więc uchwycić moment, w którym ogórki małosolne smakują najlepiej (myślę, że u każdego to będzie inna chwila). I w tym momencie naczynie wstawić do lodówki, aby przerwać, a przynajmniej bardzo spowolnić fermentację. Tym sposobem uda się jeść te idealne ogórki jeszcze przez parę dni, czyli tak długo, aż w słoiku pokaże się dno.
Wiadomo, że każdy lubi jadać ogórki w innej fazie kiszenia. Ale do dzisiejszej sałatki idealne są właśnie takie pół na pół, ledwie muśnięte fermentacją, nie bardzo kwaśne. A właściwie prawie nie kwaśne. Bo tylko takie dobrze komponują się z dodatkami, których użyłam. Próbowałam robić tę sałatkę również z nieco bardziej ukiszonych ogórków, choć nadal małosolnych, jednak to już nie było to. Więc podaję przepis na sałatkę z takich właśnie, mało ukiszonych ogórków małosolnych, bo one pasują tu idealnie.
Ogórki i cebulki lub sam szczypior pokrój na plasterki – takie, jak widać na zdjęciach.
Włóż je do miski, a następnie dodaj koperek i płynny miód, wymieszaj i od razu podawaj.
Jeśli sałatka postoi chwilę przed podaniem, trzeba ją będzie ponownie wymieszać, aby miód równomiernie pokrył pozostałe składniki.
Miód świetnie komponuje się ze smakiem świeżych ogórków i okazało się, że z małosolnymi smakuje nie mniej dobrze. Gotowe, więc można podawać, smacznego!