Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Pychota. Fajnego smaku dodaje marynowana cebula.
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 67
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 67
Składniki
Czerwoną cebulę obrać i pokroić w cienkie pierścionki. Przełożyć do salaterki i dodać sok z limonki i łyżkę cukru. Wymieszać i zostawić na 20 min. Paprykę żółtą i czerwoną przekroić w poprzek tak, żeby został kawałek i nie uszkodzone gniazdo nasienne. Paprykę pokroić w zapałki. Część z gniazdem nasiennym powykrawać w ząbki. Każdy ząbek przekroić jeszcze po skórce. Włożyć do naczynia z posoloną woda, żeby ,, ukwiał,, ładnie się otworzył. Paluszki surimi przekroić wzdłuż i następnie pokroić w zapałki, po skosie. Każdy pomidor pokroić na osiem części i usunąć pestki. Czystą część pokroić w zapałki. Ser zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Majonez wymieszać z jogurtem i dodać czubricę, paprykę mieloną, pieprz młotkowany z kolendrą i sól do smaku. Do salaterki wkładać kolejno przygotowane produkty. Kilka kawałków czerwonej i żółtej papryki odłożyć do dekoracji. I tak, odciśniętą z sosu cebulę, paprykę, pomidory, paluszki surimi, ser i dodać sos majonezowo-jogurtowy. Wymieszać. Na talerzu ustawić obręcz tortownicy ( 16 cm ) i wypełnić sałatką. Lekko docisnąć. Na wierzchu ułożyć czyste kawałki papryki czerwonej i żółtej. Delikatnie zdjąć obręcz. Udekorować ,, ukwiałami,, i kawałkami strzępiastej sałaty. Smacznego.