Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Sałatka z gruzińskimi pchali. Są to pyszne orzechowe kulki z dodatkiem buraków. Sałatkę zrobiłam z jajkami przepiórczymi w koszulce, i kiełkami rzodkiewki. Sałatka wegetariańska, lekka i bardzo zdrowa.
Składniki
Pchali: Orzechy mielę, buraki ścieram na tarce oczka drobne. Przekładam do miski, dodaje sól, pieprz, ocet winny, majeranek, tymianek, kolendrę ścieram w moździerzu, dodaję olej, natkę pietruszki, paprykę czerwoną. Mieszam i formuję małe kulki.
Sałatka: Szpinak myję, osuszam, układam na talerzu, dodaję kiełki. Do garnka wlewam wodę, dodaję ocet i zagotowuję. Do gotującej wody wbijam jajka i gotuję dwie minuty. Jajka układam na talerzu, dodaję pomidory pokrojone, pchali, kulki buraków, plastry ogórka, chili pokrojone, ser feta. Sałatkę polewam oliwą z suszonych pomidorów.