Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolorowa sałatka z pęczaku i pieczonych warzyw to pomysł na lekki, zdrowy, a przy tym sycący posiłek. Zakochasz się w jej niebanalnym smaku i bogatej teksturze. Weź ją ze sobą do pracy albo na piknik.
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8616
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7171
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4893
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327788
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8616
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7171
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4893
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327788
Składniki
Ugotuj kaszę al dente – zgodnie z opisem na opakowaniu, ale kilka minut krócej. Odcedź.
Pokrój bakłażany w średnią kostkę. Usuń z papryk gniazda nasienne, a miąższ pokrój w paski. Ułóż warzywa na blasze wyłożonej folią aluminiową. Spryskaj oliwą i lekko posól. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez 10 minut odstaw do wystudzenia.
Pokrój cebulę w półplasterki. Posiekaj zioła.
Wymieszaj sos sojowy, oliwę, miód i sok z cytryny. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
Połącz w dużej misce pieczone warzywa, cebulę, zioła i kaszę. Wymieszaj. Dopraw do smaku pieprzem. Możesz też dodać więcej soku z cytryny lub soli, aby dostosować smak sałatki do własnych upodobań.
Sałatkę możesz zjeść od razu, ale jeśli przechowasz ją w lodówce przez kilka godzin, będzie jeszcze smaczniejsza!