Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolorowa sałatka z pęczaku i pieczonych warzyw to pomysł na lekki, zdrowy, a przy tym sycący posiłek. Zakochasz się w jej niebanalnym smaku i bogatej teksturze. Weź ją ze sobą do pracy albo na piknik.
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 36646
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 3649
Zapiekanki z pieczarkami to prosty, a zarazem pyszny sposób na szybki posiłek...
Odsłon: 537
Pizza neapolitańska to chrupiące ciasto z niewielką ilością aromatycznych dod...
Odsłon: 2916
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 36646
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 3649
Zapiekanki z pieczarkami to prosty, a zarazem pyszny sposób na szybki posiłek...
Odsłon: 537
Pizza neapolitańska to chrupiące ciasto z niewielką ilością aromatycznych dod...
Odsłon: 2916
Składniki
Ugotuj kaszę al dente – zgodnie z opisem na opakowaniu, ale kilka minut krócej. Odcedź.
Pokrój bakłażany w średnią kostkę. Usuń z papryk gniazda nasienne, a miąższ pokrój w paski. Ułóż warzywa na blasze wyłożonej folią aluminiową. Spryskaj oliwą i lekko posól. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez 10 minut odstaw do wystudzenia.
Pokrój cebulę w półplasterki. Posiekaj zioła.
Wymieszaj sos sojowy, oliwę, miód i sok z cytryny. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
Połącz w dużej misce pieczone warzywa, cebulę, zioła i kaszę. Wymieszaj. Dopraw do smaku pieprzem. Możesz też dodać więcej soku z cytryny lub soli, aby dostosować smak sałatki do własnych upodobań.
Sałatkę możesz zjeść od razu, ale jeśli przechowasz ją w lodówce przez kilka godzin, będzie jeszcze smaczniejsza!