Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolorowa sałatka z pęczaku i pieczonych warzyw to pomysł na lekki, zdrowy, a przy tym sycący posiłek. Zakochasz się w jej niebanalnym smaku i bogatej teksturze. Weź ją ze sobą do pracy albo na piknik.
        
        
        
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35831
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1242
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1772
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35831
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1242
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1772
        
        
                Składniki
Ugotuj kaszę al dente – zgodnie z opisem na opakowaniu, ale kilka minut krócej. Odcedź.
Pokrój bakłażany w średnią kostkę. Usuń z papryk gniazda nasienne, a miąższ pokrój w paski. Ułóż warzywa na blasze wyłożonej folią aluminiową. Spryskaj oliwą i lekko posól. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez 10 minut odstaw do wystudzenia.
Pokrój cebulę w półplasterki. Posiekaj zioła.
Wymieszaj sos sojowy, oliwę, miód i sok z cytryny. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
Połącz w dużej misce pieczone warzywa, cebulę, zioła i kaszę. Wymieszaj. Dopraw do smaku pieprzem. Możesz też dodać więcej soku z cytryny lub soli, aby dostosować smak sałatki do własnych upodobań.
Sałatkę możesz zjeść od razu, ale jeśli przechowasz ją w lodówce przez kilka godzin, będzie jeszcze smaczniejsza!