Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolorowa sałatka z pęczaku i pieczonych warzyw to pomysł na lekki, zdrowy, a przy tym sycący posiłek. Zakochasz się w jej niebanalnym smaku i bogatej teksturze. Weź ją ze sobą do pracy albo na piknik.
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 227
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 805
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 937
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 143
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2835
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 227
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 805
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 937
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 143
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2835
Składniki
Ugotuj kaszę al dente – zgodnie z opisem na opakowaniu, ale kilka minut krócej. Odcedź.
Pokrój bakłażany w średnią kostkę. Usuń z papryk gniazda nasienne, a miąższ pokrój w paski. Ułóż warzywa na blasze wyłożonej folią aluminiową. Spryskaj oliwą i lekko posól. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez 10 minut odstaw do wystudzenia.
Pokrój cebulę w półplasterki. Posiekaj zioła.
Wymieszaj sos sojowy, oliwę, miód i sok z cytryny. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
Połącz w dużej misce pieczone warzywa, cebulę, zioła i kaszę. Wymieszaj. Dopraw do smaku pieprzem. Możesz też dodać więcej soku z cytryny lub soli, aby dostosować smak sałatki do własnych upodobań.
Sałatkę możesz zjeść od razu, ale jeśli przechowasz ją w lodówce przez kilka godzin, będzie jeszcze smaczniejsza!