Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z pestkami dyni jest idealnym, jesiennym lunchem lub kolacją. Cechuje się niesamowitą lekkością, a jednocześnie pożywnością. Dodatek kwaskowatej żurawiny i słonego, chrupiącego boczku sprawia, że nawet najwięksi przeciwnicy brokułów będą z uznaniem prosić o dokładkę. Sałatkę przygotujesz w kilkanaście minut, dzięki czemu będzie idealnym rozwiązaniem dla osób zapracowanych i zabieganych. Spróbuj jej raz, a z pewnością to danie będzie bardzo często gościć na twoim stole.
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 81
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 178
Przepis jest dedykowany wszystkim, którzy dbają o zdrowie, sylwetkę lub upraw...
Odsłon: 376
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 81
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 178
Przepis jest dedykowany wszystkim, którzy dbają o zdrowie, sylwetkę lub upraw...
Odsłon: 376
Składniki
Brokuły podgotuj delikatnie w osolonej wodzie. Powinny pozostać jędrne i lekko chrupiące. Podziel je na mniejsze różyczki, wielkości kęsa.
Boczek usmaż na suchej patelni, by był chrupiący. Połam go na mniejsze cząstki.
Cebulę drobno posiekaj, a ser pokrój w niewielką kostkę.
Wszystkie składniki sałatki umieść w misce i wstępnie przemieszaj.
Przygotuj dressing.
Wszystkie składniki na sos umieść w małej miseczce i dokładnie wymieszaj do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji.
Przygotowanym sosem zalej składniki sałatki. Całość delikatnie wymieszaj, by dressing pokrył warzywa.
Sałatkę z pestkami dyni wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Podawaj na zimno.
Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku i zużyj w ciągu 4 dni.