Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka z pieczonych buraków i pomarańczy

Sałatka z pieczonych buraków i pomarańczy

Autor:

Przepisów i artykułów: 129 Ocena: 2427

Dodano:

Odsłon: 528

idealny dodatek do mięs z grilla, a także jako samodzielne danie

Składniki

  • buraki - 4 szt.
  • pomarańcze - 2 szt.
  • ocet balsamiczny - 3 łyżeczki
  • musztarda dijon - 2 łyżeczki
  • miód - 2 łyżeczki
  • oliwa - 5 łyżek
  • ser feta - 100 g
  • sól, pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sałatka z pieczonych buraków i pomarańczy

Przygotowanie

  1. zaczynamy od upieczenia buraków: każdy owijamy szczelnie w folię aluminiową, układamy na blaszce, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i pieczmy przez godzinę, upieczone odstawiamy do wystudzenia

  2. w czasie, kiedy stygną buraki przygotowujemy sos: do kubeczka wlewamy ocet, musztardę i miód, dokładnie mieszamy dodając po jednej łyżce oliwy - mieszamy tak długo, aż otrzymamy jednorodną emulsję

  3. pomarańcze obieramy ze skórki, a także z białych błonek, kroimy w plastry, a potem w kostkę

  4. wystudzone buraki odwijamy z folii, obieramy i kroimy w kostkę

  5. do miski wrzucamy buraki i pomarańcze, zalewamy sosem i dokładnie mieszamy (doprawiając solą i pieprzem), na wierzchu układamy pokrojony w kostkę ser feta, no i gotowe, smacznego ;-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń