Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 15-03-2016
Niezwykle aromatyczna, lekka i nieziemsko smaczna ;)
Przepis na to ciasto zaczerpnęłam z programu Gordona Ramsaya. Podobno zawsze...
Odsłon: 45
Sałatkę te można użyć do obiadu albo urozmaicić różnymi dodatkami, np. plastr...
Odsłon: 6733
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 979
Przepis na to ciasto zaczerpnęłam z programu Gordona Ramsaya. Podobno zawsze...
Odsłon: 45
Sałatkę te można użyć do obiadu albo urozmaicić różnymi dodatkami, np. plastr...
Odsłon: 6733
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 979
Składniki
Pomidory pokroić na plasterki o grubości około 5 mm. Przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Lekko posolić, namoczyć palce w oliwie i każdy plasterek pomidora posmarować. Piec około 50 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni. Po upieczeniu powinny być miękkie ale dość zwarte. Kiedy pomidory się pieką, pokroić szczypiorek, pomidory, uprażyć migdały i przygotować sos winegret. Do miseczki wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy 1 łyżkę musztardy Dijon, sok z cytryny i posiekany drobno czosnek. Mieszamy aż wszystkie składniki się połączą. Na koniec doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Do miski wkładamy sałatę, szczypiorek, bazylię, pokrojone pomidory i mozzarellę. Sałatę łączę z sosem winegret, dokładnie mieszam i dodaję upieczone pomidory. Na koniec posypuję kaparami i prażonymi migdałami. Upieczone pomidory można przechowywać kilka dni w słoiku, z tym, że należy je zalać kilkoma łyżkami oliwy z oliwek.