Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybka i lekka sałatka na ciepło z pieczonych warzyw i oliwą.
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 129
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 220
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 68
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 129
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 220
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 68
Składniki
Batata obieramy i kroimy w plastry o grubości około 1 cm. Z papryki wykrawamy środek, usuwamy pestki i białe błonki. Kroimy w większe kawałki. Cukinię kroimy podobnie jak batata – w plastry o grubości ok. 1 cm. Czosnek obieramy i ząbki przekrawamy na połówki.
Wszystkie warzywa wkładamy do naczynia do zapiekania i skrapiamy solidnie oliwą – około 3-4 łyżki. Oprószamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy, aby każdy kawałek obtoczył się w oliwie i przyprawach. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (termoobieg) na około 30-40 minut. Podczas pieczenia co jakiś czas mieszamy warzywa. Wyłączamy piekarnik kiedy papryka jest lekko przypieczona na brzegach i bataty są miękkie.
Pestki/orzechy prażymy na suchej patelni. Do miski wkładamy sałatę i dwie garście rukoli. Wykładamy na nie upieczone warzywa, pomidorki oraz pestki i delikatnie mieszamy wszystko, aby sałata pokryła się oliwą. Jemy od razu.
Jeśli chcemy sałatkę zabrać ze sobą do pracy/szkoły, to lepiej warzywa lekko przestudzić przed połączeniem z sałatą, a najlepiej jeśli zabierzemy sałatę i warzywa z pestkami w osobnym pojemniczkach i wymieszamy tuż przed jedzeniem. Wtedy sałata i rukola nie zwiędną i zachowają chrupkość.