Do góry

Sałatki Przepis na:

sałatka z pieczonym batatem

sałatka z pieczonym batatem

Autor:

Przepisów i artykułów: 115 Ocena: 816

Dodano:

Odsłon: 192

bataty z fetą, granatem i orzechami

Składniki

  • batat - 1 duży
  • gotowane buraczki - 2-3 małe
  • ser feta - 100 g
  • orzechy włoskie - spora garść
  • pestki granatu z połowy owocu
  • mieszanka sałat - 60 g
  • kolendra - pół pęczka
  • oliwa - 1 łyżka
  • sól, pieprz, oregano
  • SKŁADNIKI SOSU:
  • oliwa - 1 łyżka
  • sok z cytryny - 2 łyżki
  • miód - 1 łyżka
  • musztarda dijon - płaska łyżeczka
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
sałatka z pieczonym batatem

Przygotowanie

  1. Batata obrać, pokroić w kostkę, polać oliwą, doprawić solą, pieprzem i oregano. Piec około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

  2. Składniki sosu wymieszać.

  3. Na talerzu ułożyć mieszankę sałat wymieszaną z listkami kolendry, dodać pokrojone buraczki, bataty i pokruszony ser feta. Sałatkę posypać orzechami i pestkami granatu, polać sosem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń