Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam Was na zdrową i pożywną sałatkę z dzikim łososiem, pieczonym ze świeżą bazylią oraz dodatkiem bałkańskiej pasty ajvar. Sałatka jest lekka, szybka i prosta w przygotowaniu, dostarcza dobrej energii oraz świetnie smakuje. Gorąco polecam! :)
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113026
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 388
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 718
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 549
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113026
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 388
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 718
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 549
Składniki
Oczyszczony filet z dzikiego łososia kroimy na mniejsze kawałki, które skrapiamy oliwą z oliwek i oprószamy z obu stron solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Wierzch każdej ryby posypujemy posiekanymi listkami bazylii i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 15 minut.
Następnie przygotowujemy dressing. Do miseczki wlewamy oliwę z oliwek, miód, sok z cytryny oraz musztardę i mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
Paprykę kroimy na mniejsze kawałki, rwiemy liście sałaty i polewamy warzywa dressingiem. Na wierzch układamy upieczone kawałki ryby i podajemy je z ajvarem oraz plastrami cytryny. Całość posypujemy ziarnami słonecznika i świeżymi listkami bazylii.
Prosta paprykowa wersja (świeża papryka + ajvar) jest bardzo smaczna, ale dla urozmaicenia do naszej sałatki możemy dodać także czerwoną cebulkę oraz pomidorki koktajlowe.
Życzę smacznego! :)