Sałatki Przepis na:
Przepisów i artykułów: 994 Ocena: 27542
Dodano: 07.04.2018
Odsłon: 10855
1-2 os. | 30 min | łatwe | przystępne |
Oczyszczony filet z dzikiego łososia kroimy na mniejsze kawałki, które skrapiamy oliwą z oliwek i oprószamy z obu stron solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Wierzch każdej ryby posypujemy posiekanymi listkami bazylii i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 15 minut.
Następnie przygotowujemy dressing. Do miseczki wlewamy oliwę z oliwek, miód, sok z cytryny oraz musztardę i mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
Paprykę kroimy na mniejsze kawałki, rwiemy liście sałaty i polewamy warzywa dressingiem. Na wierzch układamy upieczone kawałki ryby i podajemy je z ajvarem oraz plastrami cytryny. Całość posypujemy ziarnami słonecznika i świeżymi listkami bazylii.
Prosta paprykowa wersja (świeża papryka + ajvar) jest bardzo smaczna, ale dla urozmaicenia do naszej sałatki możemy dodać także czerwoną cebulkę oraz pomidorki koktajlowe.
Życzę smacznego! :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (10)

Docherro 11 kwietnia 2018Zgłoś do usunięcia
Cudo przepyszne połączenie:) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

Bellapi 09 kwietnia 2018Zgłoś do usunięcia
Obłędne połączenie :) Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz

konhambos 08 kwietnia 2018Zgłoś do usunięcia
piekna i pyszna salatka, doskonale polaczenie smaków, a dressing - cudowny, wlasnie taki najlepiej smakuje z lososiem... i nie tylko. Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

fafiatko 08 kwietnia 2018Zgłoś do usunięcia
Idealna ryba! Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

GREGORHSPEED 07 kwietnia 2018Zgłoś do usunięcia
Parę godzin temu, rozmawialiśmy na temat Twojego dania. Po prostu samo w sobie kradzieżą jest z naszej strony <3 Boski pomysł i nieziemsko wiosenne kolory <3 Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz