Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon truskawkowy. Proponuję połączyć je z pyszną piersią z kaczki, do tego ser mozzarella, orzeszki piniowe... dla mnie bajeczne połączenie smaków.
Polecam.
Odsłon: 267
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 133
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5934
Polecam.
Odsłon: 267
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 133
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5934
Składniki
Filety z kaczki umyłem i osuszyłem ręcznikiem papierowym. Na desce położyłem skórą do góry i pod skosem naciąłem skórę tworząc kratkę. Położyłem kaczkę skórą do dołu na zimnej patelni, smażyłem na dużym ogniu. Smażyłem bez przykrycia, aż wytopił się tłuszcz ze skóry a skóra się przypiekła na złoto (ok. 15 min). Następnie przełożyłem filety na drugą stronę i smażyłem kolejne 10 min. Filety z kaczki zdjąłem z patelni, zawinąłem w folię aluminiową (każdą z osobna). W folii kaczka powinna odpoczywać ok. 10 min. W tym czasie dojdzie i rozluźnią się wszystkie mięśnie - dzięki czemu będzie delikatna. Filety wyjąłem z folii, następnie pokroiłem pod skosem na plasterki, posoliłem i popieprzyłem do smaku. Truskawki opłukałem, osuszyłem, pokroiłem na ćwiartki. Kulki mozzarelli odsączyłem, przepołowiłem część. Orzeszki piniowe zrumieniłem na suchej patelni. Na półmisku rozłożyłem sałatę, na niej pokrojoną w plastry pierś z kaczki, mozzarellę, posypałem orzeszkami. Całość skropiłem polewą gastronomiczną „Glassa Gastronomica”