Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta kolorowa, letnia sałatka jest lekką wariacją na temat greckiej sałatki. Przystawka zawiera ugotowany makaron i awokado, co sprawia, że jest treściwsza i może stanowić samodzielny posiłek. Przygotowaną sałatkę z pomidorków koktajlowych, fety i oliwek weź do pracy jako lunch lub zjedź na kolację. Pysznie dopełnienie stanowi świeża bagietka czosnkowa. Jeśli przygotowujesz sałatkę dla swoich gości, zadbaj o jej piękną prezentację. Wybierz jędrne, nie miękkie awokado i dodaj je na samym końcu, uprzednio skrapiając kilkoma kroplami soku z cytryny.
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 783
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22826
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15245
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4940
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45941
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 783
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22826
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15245
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4940
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45941
Składniki
Ugotuj makaron w osolonej wodzie, odcedź i wystudź. Do dużej miski włóż pokrojone w plasterki ogórki, pomidory, oliwki i cienko poszatkowaną cebulę. Wyjmij fetę z zalewy i pokrój w kostkę.
Wlej do szklanki oliwę, ocet, przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano, cukier, sól i pieprz. Mocno roztrzep widelcem. Możesz te składniki wlać do słoika, zamknąć i energicznie wstrząsać, by powstał klarowny sos. W razie potrzeby dodaj więcej cukru, octu lub soli. Wyjmij z awokado pestkę, obierz i pokrój w plasterki, od razu skrop sokiem z cytryny oraz jedną łyżką dressingu.
Do miski z warzywami włóż makaron, umytą i osuszoną rukolę, polej sosem i wymieszaj sałatkę. Chwilę przed podaniem dodaj awokado i pokrojone kawałki fety. Sałatkę możesz przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku do 3 dni.