Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta kolorowa, letnia sałatka jest lekką wariacją na temat greckiej sałatki. Przystawka zawiera ugotowany makaron i awokado, co sprawia, że jest treściwsza i może stanowić samodzielny posiłek. Przygotowaną sałatkę z pomidorków koktajlowych, fety i oliwek weź do pracy jako lunch lub zjedź na kolację. Pysznie dopełnienie stanowi świeża bagietka czosnkowa. Jeśli przygotowujesz sałatkę dla swoich gości, zadbaj o jej piękną prezentację. Wybierz jędrne, nie miękkie awokado i dodaj je na samym końcu, uprzednio skrapiając kilkoma kroplami soku z cytryny.
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 998
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 39
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 1334
po prostu wspaniałe ciasto Latte Macchiato. Jedno z najpyszniejszych jakie są...
Odsłon: 339
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 6239
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 998
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 39
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 1334
po prostu wspaniałe ciasto Latte Macchiato. Jedno z najpyszniejszych jakie są...
Odsłon: 339
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 6239
Składniki
Ugotuj makaron w osolonej wodzie, odcedź i wystudź. Do dużej miski włóż pokrojone w plasterki ogórki, pomidory, oliwki i cienko poszatkowaną cebulę. Wyjmij fetę z zalewy i pokrój w kostkę.
Wlej do szklanki oliwę, ocet, przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano, cukier, sól i pieprz. Mocno roztrzep widelcem. Możesz te składniki wlać do słoika, zamknąć i energicznie wstrząsać, by powstał klarowny sos. W razie potrzeby dodaj więcej cukru, octu lub soli. Wyjmij z awokado pestkę, obierz i pokrój w plasterki, od razu skrop sokiem z cytryny oraz jedną łyżką dressingu.
Do miski z warzywami włóż makaron, umytą i osuszoną rukolę, polej sosem i wymieszaj sałatkę. Chwilę przed podaniem dodaj awokado i pokrojone kawałki fety. Sałatkę możesz przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku do 3 dni.