Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z pomidorów i cebuli to najprostsza z letnich sałatek, ale jakże smakowita! Przyrządzisz ją w ciągu jednej chwili, a możesz wykorzystać ją na wiele sposobów. Może być dodatkiem do obiadu, do kanapek, deski serów, mięs z grilla. A jeśli połączysz ją z mozzarellą, stanie się samodzielnym daniem, które smakuje najlepiej z maczaną w oliwie bagietką. W takim wariancie szczypiorek i koperek zastąp listkami świeżej bazylii. Nie trzeba chyba dodawać, że pomidory są nie tylko pyszne, ale też pełne witamin, minerałów i innych cennych dla zdrowia substancji. Mają przy tym niewiele kalorii i niski indeks glikemiczny. Nie przesadzając z ilością oliwy, możesz jeść je omalże bez ograniczeń.
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 158
Polecam. Doskonale pasują na andrzejki, katarzynki, mikołajki, pod choinkę.
Odsłon: 225
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 158
Polecam. Doskonale pasują na andrzejki, katarzynki, mikołajki, pod choinkę.
Odsłon: 225
Składniki
Umyj pomidory. Pokrój je na ósemki lub na grube plastry. Obierz cebulę i pokrój w piórka lub półplasterki. Posiekaj szczypiorek i koperek. Połącz oliwę z sokiem z cytryny i energiczne wymieszaj widelcem na gęsty sos.
Ułóż plastry pomidora na półmisku. Polej równomiernie sosem. Oprósz solą i pieprzem. Rozsyp na pomidorach cebulę, a następnie szczypiorek i koperek. Zjedz od razu.