Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z pora tradycyjna ma pyszny i wyrazisty smak, który sprawdzi się podczas każdej okazji. Nieco ostry por jest tu zrównoważony delikatnymi jajkami i słodką kukurydzą. Taka przekąska przyjemnie chrupie, dzięki porowi i jabłkom. Sałatka sprawdzi się na kolację do świeżego pieczywa, na świąteczny stół albo jako dodatek do obiadu (szczególnie drobiu). Wypróbuj klasyczny przepis i ciesz się pysznym smakiem.
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 36595
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 3182
Zapiekanki z pieczarkami to prosty, a zarazem pyszny sposób na szybki posiłek...
Odsłon: 480
Pizza neapolitańska to chrupiące ciasto z niewielką ilością aromatycznych dod...
Odsłon: 2733
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 36595
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 3182
Zapiekanki z pieczarkami to prosty, a zarazem pyszny sposób na szybki posiłek...
Odsłon: 480
Pizza neapolitańska to chrupiące ciasto z niewielką ilością aromatycznych dod...
Odsłon: 2733
Składniki
Jajka ugotuj na twardo. Gdy wystygną, pokrój na średniej wielkości kostkę. Przełóż do miski.
Odetnij zieloną część pora (możesz wykorzystać do zrobienia wywaru) i korzonki pora. Białą część przekrój na pół i wymyj. Osusz, pokrój na półplasterki (żeby wyszły cienkie paski). Przełóż do osobnej miski i zalej wrzątkiem na minutę. Po tym czasie odcedź i przelej zimną wodą. Osusz i przełóż do miski z jajkami.
Odsącz kukurydzę, przełóż do miski z pozostałymi składnikami. Dodaj też groszek.
Obierz jabłko i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj do miski.
Dopraw solą, pieprzem i majonezem. Przemieszaj delikatnie do połączenia składników. Odstaw sałatkę z porem tradycyjną do lodówki na ok. godzinę - wtedy smakuje lepiej.