Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Por jest świetną alternatywą dla cebuli, a jego łagodny smak idealnie nadaje się do sałatek. W połączeniu z jogurtowym sosem jest obłędny. Ponadto sprawdza się zarówno jako ciekawe drugie śniadanie, jak i dodatek do dań na ciepło.
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 15
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 15
Składniki
Z porów odkrój białą i jasnozieloną część. Przekrój ją wzdłuż, następnie na cienkie paski, posiekaj je drobno. Włóż do durszlaka albo sitka z małymi otworami. Zalej pory wrzątkiem, zamieszaj i ponownie zalej gorącą wodą. Dzięki temu będzie mieć łagodniejszy smak. Osusz i przełóż do miski.
Kukurydzę odsącz i dodaj do pora. Ogórki kiszone pokrój drobno w kostkę, osusz i także przełóż do miski. Jabłko obierz, zetrzyj na tarce i dodaj do składników na sałatkę. Nie zapomnij też o umytej i osuszonej sałacie, jeśli to konieczne porwij ją w dłoniach.
Przygotuj sos. Jogurt naturalny połącz z majonezem i posiekanym świeżym koperkiem. Posól i popieprz. Wymieszaj składniki i przelej do miski ze wszystkimi składnikami na sałatkę. Zamieszaj. Przełóż do lodówki na minimum godzinę. Przed podaniem skrop sokiem z cytryny.