Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Orzeźwiająca i pyszna sałatka z roszponką sprawdza się jako dodatek do obiadów, ale też jako samodzielny, lekki lunch. Danie jest inspirowane kuchnią grecką, która charakteryzuje się obecnością dużej ilości sera feta, oliwek i oliwy z oliwek. Z powodzeniem możesz też dodać inne składniki, które akurat masz w lodówce. Świetnie będzie tu pasować papryka, rzodkiewka czy liście szpinaku. Jeśli nie lubisz octu, zastąp go sokiem z cytryny. Sałatkę przyrządzisz niezwykle szybko, bo w zaledwie 15 minut, a więc nawet rano przed wyjściem do pracy!
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 213
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4495
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12182
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6906
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5649
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 213
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4495
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12182
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6906
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5649
Składniki
Do miski włóż roszponkę.
Pomidorki pokrój w ćwiartki, a ser feta pokrusz w palcach. Kukurydzę odsącz z zalewy, a cebulę pokrój w cienkie piórka. Oliwki przekrój na pół.
Wszystkie składniki wymieszaj wstępnie w misce sałatkowej.
Przygotuj dressing, mieszając ze sobą oliwę, ocet, sól i pieprz. Przygotowanym sosem zalej składniki sałatki i całość dobrze wymieszaj.
Sałatkę z roszponką wstaw do lodówki na co najmniej godzinę, by smaki się połączyły. Podawaj na zimno, najlepiej tego samego dnia.
Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku. Zużyj w ciągu 2 dni. Jeśli to możliwe, dressingiem zalewaj sałatkę w dniu podania.