Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Orzeźwiająca i pyszna sałatka z roszponką sprawdza się jako dodatek do obiadów, ale też jako samodzielny, lekki lunch. Danie jest inspirowane kuchnią grecką, która charakteryzuje się obecnością dużej ilości sera feta, oliwek i oliwy z oliwek. Z powodzeniem możesz też dodać inne składniki, które akurat masz w lodówce. Świetnie będzie tu pasować papryka, rzodkiewka czy liście szpinaku. Jeśli nie lubisz octu, zastąp go sokiem z cytryny. Sałatkę przyrządzisz niezwykle szybko, bo w zaledwie 15 minut, a więc nawet rano przed wyjściem do pracy!
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10577
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336881
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4648
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424567
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10577
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336881
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4648
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424567
Składniki
Do miski włóż roszponkę.
Pomidorki pokrój w ćwiartki, a ser feta pokrusz w palcach. Kukurydzę odsącz z zalewy, a cebulę pokrój w cienkie piórka. Oliwki przekrój na pół.
Wszystkie składniki wymieszaj wstępnie w misce sałatkowej.
Przygotuj dressing, mieszając ze sobą oliwę, ocet, sól i pieprz. Przygotowanym sosem zalej składniki sałatki i całość dobrze wymieszaj.
Sałatkę z roszponką wstaw do lodówki na co najmniej godzinę, by smaki się połączyły. Podawaj na zimno, najlepiej tego samego dnia.
Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku. Zużyj w ciągu 2 dni. Jeśli to możliwe, dressingiem zalewaj sałatkę w dniu podania.