Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Orzeźwiająca i pyszna sałatka z roszponką sprawdza się jako dodatek do obiadów, ale też jako samodzielny, lekki lunch. Danie jest inspirowane kuchnią grecką, która charakteryzuje się obecnością dużej ilości sera feta, oliwek i oliwy z oliwek. Z powodzeniem możesz też dodać inne składniki, które akurat masz w lodówce. Świetnie będzie tu pasować papryka, rzodkiewka czy liście szpinaku. Jeśli nie lubisz octu, zastąp go sokiem z cytryny. Sałatkę przyrządzisz niezwykle szybko, bo w zaledwie 15 minut, a więc nawet rano przed wyjściem do pracy!
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 1050
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4697
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1355
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 1050
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4697
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1355
Składniki
Do miski włóż roszponkę.
Pomidorki pokrój w ćwiartki, a ser feta pokrusz w palcach. Kukurydzę odsącz z zalewy, a cebulę pokrój w cienkie piórka. Oliwki przekrój na pół.
Wszystkie składniki wymieszaj wstępnie w misce sałatkowej.
Przygotuj dressing, mieszając ze sobą oliwę, ocet, sól i pieprz. Przygotowanym sosem zalej składniki sałatki i całość dobrze wymieszaj.
Sałatkę z roszponką wstaw do lodówki na co najmniej godzinę, by smaki się połączyły. Podawaj na zimno, najlepiej tego samego dnia.
Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku. Zużyj w ciągu 2 dni. Jeśli to możliwe, dressingiem zalewaj sałatkę w dniu podania.