Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka z rukoli i szparagów na carpaccio z buraka

Sałatka z rukoli i szparagów na carpaccio z buraka

Autor:

Przepisów i artykułów: 30 Ocena: 103

Dodano:

Odsłon: 3141

Sałatka z rukoli i szparagów na carpaccio z buraka idealna opcja na pyszne, zdrowe śniadanie, fit kolację lub przekąskę w ciągu dnia.

Składniki

  • Ugotowany burak
  • Rukola - spora garść
  • Garść kiełków jarmużu
  • 6 szparagów
  • Mozzarella mini – 6 kulek
  • Słonecznik prażony – 1 łyżka
  • Czerwona nieduża cebula – połowa
  • Sos sojowy – łyżeczka
  • Oliwa – łyżeczka
  • Miód – łyżeczka
  • Sok z cytryny – łyżeczka
1-2 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Odetnij /złam/ końcówki szparagów, ugotuj w osolonym wrzątku – ok. 9-10 minut.

  2. Buraka pokrój w cieńkie plasterki.

  3. Rukolę oraz czerwoną cebulę dość drobno posiekaj.

  4. Przełóż do miski, dodaj kiełki.

  5. Ugotowane szparagi pokrój na mniejsze części, główki pozostaw w całości, dodaj do rukoli.

  6. Mini mozzarellę pokrój na połówki dołóż do sałatki.

  7. Zmieszaj sos sojowy z oliwą, miodem i sokiem z cytryny.
    Sosem polej sałatkę i dobrze wymieszaj.

  8. Posyp ziarnami słonecznika.

  9. Ułóż na talerzu plastry buraka, a na nich sałatkę.

  10. SMACZNEGO :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń