Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciekawe połączenie wielu smaków.
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 11977
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 914
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 115
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2905
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 11977
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 914
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 115
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2905
Składniki
Rozgrzałem piekarnik do temperatury 180 stopni C.. Plasterki boczku rozłożyłem na blasze i wstawiłem do piekarnika na ok.10 minut. Wyjąłem, odłożyłem na ręcznik kuchenny, aby ostygły i stwardniały. Gruszki po umyciu przeciąłem na 4 części, usunąłem gniazda nasienne i przeciąłem jeszcze na połówki. Roztopiłem masło na patelni i włożyłem gruszki. Skropiłem miodem, dodałem rozmaryn, smażyłem kilka minut, aż sos zgęstniał i stał się kleisty. Wlałem wino i podgrzewałem dalej przez 2 minuty, co pewien czas mieszałem, zdjąłem z ognia i odstawiłem. Liście sałaty wrzuciłem na półmisek i wymieszałem z oliwą i sokiem z cytryny. Doprawiłem solą i pieprzem. Ser rozdrobniłem, dodałem do sałaty rozłożyłem kawałki gruszek i lekko pokruszony boczek. Polałem sosem miodowo-rozmarynowym.