Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciekawe połączenie wielu smaków.
Sałatka z pieczonym brokułem i innymi warzywami to świetna propozycja dla osó...
Odsłon: 2047
Fasola po grecku, czyli gigantes plaki, to rodzaj zapiekanki warzywnej. Trady...
Odsłon: 831
Placki z surowych tartych ziemniaków oraz cebuli. Kiedyś częsty gość w naszyc...
Odsłon: 40
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 17816
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 379
Sałatka z pieczonym brokułem i innymi warzywami to świetna propozycja dla osó...
Odsłon: 2047
Fasola po grecku, czyli gigantes plaki, to rodzaj zapiekanki warzywnej. Trady...
Odsłon: 831
Placki z surowych tartych ziemniaków oraz cebuli. Kiedyś częsty gość w naszyc...
Odsłon: 40
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 17816
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 379
Składniki
Rozgrzałem piekarnik do temperatury 180 stopni C.. Plasterki boczku rozłożyłem na blasze i wstawiłem do piekarnika na ok.10 minut. Wyjąłem, odłożyłem na ręcznik kuchenny, aby ostygły i stwardniały. Gruszki po umyciu przeciąłem na 4 części, usunąłem gniazda nasienne i przeciąłem jeszcze na połówki. Roztopiłem masło na patelni i włożyłem gruszki. Skropiłem miodem, dodałem rozmaryn, smażyłem kilka minut, aż sos zgęstniał i stał się kleisty. Wlałem wino i podgrzewałem dalej przez 2 minuty, co pewien czas mieszałem, zdjąłem z ognia i odstawiłem. Liście sałaty wrzuciłem na półmisek i wymieszałem z oliwą i sokiem z cytryny. Doprawiłem solą i pieprzem. Ser rozdrobniłem, dodałem do sałaty rozłożyłem kawałki gruszek i lekko pokruszony boczek. Polałem sosem miodowo-rozmarynowym.