Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Serek wiejski to świetna pozycja w menu śniadaniowym. Można też zjeść go na lekką kolację. Zawiera pełnowartościowe białko. Jest dobrym źródłem wapnia, fosforu i witamin z grupy B. Jeśli w trosce o swoje zdrowie sięgasz po taki serek dość często, a chcesz uniknąć w diecie monotonii, śmiało łącz go z różnymi dodatkami. Niezwykle smaczna jest na przykład lekka sałatka z serkiem wiejskim, która – dzięki dodatkowi warzyw – oprócz wyżej wymienionych składników odżywczych dostarcza mnóstwa innych witamin, minerałów i antyoksydantów.
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2629
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 5381
Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...
Odsłon: 226
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2629
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 5381
Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...
Odsłon: 226
Składniki
Oddziel serek od śmietanki (śmietanki nie wylewaj) i przełóż do miski.
Umyj rzodkiewki i ogórki. Usuń z ogórków końcówki, a z rzodkiewek – ogonki i łodyżki. Pokrój warzywa na cienkie półplasterki. Posiekaj dość drobno szczypiorek. Dołóż warzywa do miski z serkiem.
W osobnym naczyniu wymieszaj śmietankę z serka z oliwą i sokiem z cytryny. Do sosu wmieszaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw sos solą i pieprzem.
Wmieszaj sos do sałatki. Podawaj od razu.