Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka z soczewicą, tuńczykiem i kiełkami

Sałatka z soczewicą, tuńczykiem i kiełkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 599 Ocena: 5741

Dodano:

Odsłon: 174

Pyszna bomba witaminowa - warzywa i kiełki w pysznej wersji. Sałatka idealna na konkretne i zdrowe śniadanie.

Składniki

  • Soczewica zielona - 100g
  • Tuńczyk w sosie własnym - 1 puszka
  • Rukola - 2 garście
  • Pomidory koktajlowe - 8szt
  • Rzodkiewki - 4szt
  • Ogórek - 1/2szt
  • Oliwki - 4szt
  • Pomidory suszone - 2 plastry
  • Kiełki rzodkiewki - 1 garść
  • Olej - 1 łyżka
  • Sól i cukier - po szczypcie
  • Suszony tymianek, rozmaryn, trybula, papryka słodka
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sałatka z soczewicą, tuńczykiem i kiełkami

Przygotowanie

  1. Soczewicę płuczemy. Wkładamy do wrzątku i gotujemy ok 20 minut (powinna być miękka, ale się nie rozpadać). Przepłukujemy zimna wodą.

    Tuńczyka odcedzamy i dzielimy na kawałki. Pomidory koktajlowe, suszone, ogórka, rzodkiewkę i oliwki kroimy. Mieszamy pokrojone warzywa, rukolę, tuńczyka, soczewicę, kiełki. Olej łączymy z przyprawami i zalewamy nim sałatkę. Dokładnie mieszamy. Podajemy po schłodzeniu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń