Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Lekka,wegetariańska sałatka z kukurydzą w roli głównej. Podałam ją z soczystym bakłażanem i pysznym sosem na bazie kukurydzy. Jesienne menu nie musi buc nudne.
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 110
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 52
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 54
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2899
Zestaw na chłodne dni - książka, kocyk i herbatka. To jest przepis na herbat...
Odsłon: 114
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 110
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 52
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 54
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2899
Zestaw na chłodne dni - książka, kocyk i herbatka. To jest przepis na herbat...
Odsłon: 114
Składniki
Sałatka: Bakłażany kroję na pół, nacinam w kratkę i posypuje solą. Odstawiam na 30 minut. Po tym czasie zmywam sól, osuszam bakłażany i smaruję olejem rzepakowym. Układam w naczyniu do zapiekania. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni, wstawiam naczynie i piekę około 30 minut aż bakłażany będą miękkie.
Ryż gotuję w 250 ml wody do miękkości i studzę. Przesypuję do miski, dodaję pokrojony koperek i szpinak. Pomidory suszone i koktajlowe też kroję. Dodaję odsączoną kukurydzę, cebule pokrojoną drobno. Paprykę też kroję i dodaję. Doprawiam solą, pieprzem.
Sos: Cebule i czosnek drobno kroję, przesmażam na oleju. Dodaję kukurydzę, można wlać 50 ml zalewy od kukurydzy. Całość miksuję blenderem. Na końcu dodaję jogurt, kurkumę, doprawiam sola, pieprzem i mieszam. Sałatkę podaję z bakłażanami i sosem z kukurydzy.