Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Lekka,wegetariańska sałatka z kukurydzą w roli głównej. Podałam ją z soczystym bakłażanem i pysznym sosem na bazie kukurydzy. Jesienne menu nie musi buc nudne.
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 233
Tak pysznych ziemniaków nie zrobiłam dotychczas, chociaż robię je dosyć częst...
Odsłon: 29
Oto smaczny i prosty przepis na polsko-hiszpańską zapiekankę z cukinią, ziemn...
Odsłon: 56
Spodziewasz się gości i chcesz ugotować coś smacznego, a zarazem szybkiego na...
Odsłon: 885
Klopsiki z ryżem to danie superłatwe w przygotowaniu, idealnie doprawione i d...
Odsłon: 927
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 233
Tak pysznych ziemniaków nie zrobiłam dotychczas, chociaż robię je dosyć częst...
Odsłon: 29
Oto smaczny i prosty przepis na polsko-hiszpańską zapiekankę z cukinią, ziemn...
Odsłon: 56
Spodziewasz się gości i chcesz ugotować coś smacznego, a zarazem szybkiego na...
Odsłon: 885
Klopsiki z ryżem to danie superłatwe w przygotowaniu, idealnie doprawione i d...
Odsłon: 927
Składniki
Sałatka: Bakłażany kroję na pół, nacinam w kratkę i posypuje solą. Odstawiam na 30 minut. Po tym czasie zmywam sól, osuszam bakłażany i smaruję olejem rzepakowym. Układam w naczyniu do zapiekania. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni, wstawiam naczynie i piekę około 30 minut aż bakłażany będą miękkie.
Ryż gotuję w 250 ml wody do miękkości i studzę. Przesypuję do miski, dodaję pokrojony koperek i szpinak. Pomidory suszone i koktajlowe też kroję. Dodaję odsączoną kukurydzę, cebule pokrojoną drobno. Paprykę też kroję i dodaję. Doprawiam solą, pieprzem.
Sos: Cebule i czosnek drobno kroję, przesmażam na oleju. Dodaję kukurydzę, można wlać 50 ml zalewy od kukurydzy. Całość miksuję blenderem. Na końcu dodaję jogurt, kurkumę, doprawiam sola, pieprzem i mieszam. Sałatkę podaję z bakłażanami i sosem z kukurydzy.