Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka z szynką szwarcwaldzką, winogronami i orzechami

Sałatka z szynką szwarcwaldzką, winogronami i orzechami

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 166

Dodano:

Odsłon: 643

Bosko kolorowa, niezwykle pożywna i przepyszna sałatka z szynką szwarcwaldzką, winogronami i orzechami to prawdziwa bomba witamin. Idealna na kolację, posiłek do pracy czy lekki, letni obiad. Prawdziwe bogactwo smaków i aromatów.

Składniki

  • mix sałat z rukolą 100 g
  • szynka szwarcwaldzka 6 plastrów
  • Orzechy włoskie 30 g
  • winogrona zielone 1 mały kiść
  • pomidorki koktajlowe paprykowe 10 szt.
  • Cebula czerwona 1/2 szt.
  • Ser pleśniowy blue 50 g
  • Dressing:
  • Oliwa z oliwek 5 łyżek
  • Musztarda miodowa 2 łyżki
  • miód 1 łyżeczka
  • woda 1 łyżka
  • sól do smaku
  • świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
1-2 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sałatka z szynką szwarcwaldzką, winogronami i orzechami

Przygotowanie

  1. Orzechy lekko podprażyć na suchej patelni. Mix sałat ułożyć na talerzu, dodać pokrojoną na krążki cebulę, pokrojone na połówki pomidorki i winogrona, pokrojony w kostkę ser pleśniowy. Dodać porwaną na kawałki szynkę oraz orzechy. Składniki dressingu połączyć (najlepiej w słoiczku) do uzyskania gęstej emulsji. Sałatkę polać dressingiem. Podawać od razu po przygotowaniu.

  2. Rady: Dressing nie powinien być za słony, ponieważ szynka jest mocno słona.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń