Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pysznie i zdrowo - kolorowa sałatka z kuskusem perłowym. Bardzo sycąca i konkretna, idealna na pudełkowe śniadanie.
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 1027
Nie masz pomysłu na szybki deser bez pieczenia? Serniczki z patelni to strzał...
Odsłon: 580
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 1027
Nie masz pomysłu na szybki deser bez pieczenia? Serniczki z patelni to strzał...
Odsłon: 580
Składniki
Buraki myjemy i osuszamy. Owijamy folią aluminiową lub wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 180 stopniach przez 1 godzinę. Po lekkim ostudzeniu obieramy i kroimy w kostkę. Polecam piec buraki przy okazji pieczenia ciasta czy obiadu, bo zajmują mało miejsca - będzie taniej i ekologiczniej ;) Tofu najlepiej przygotować 1 dzień wcześniej. Mieszamy sos sojowy, paprykę słodką, ostrą i czosnek granulowany. Łączymy z pokrojonym w kostki tofu i wkładamy do lodówki na noc. Przed smażeniem mieszamy z mąką ziemniaczaną, smażymy na patelni z łyżeczką oleju. Perłowy kuskus gotujemy około 10 minut, aż będzie miękki. Odcedzamy. Pomidorki kroimy na połówki, liście sałaty rwiemy lub kroimy. Składniki na sos mieszamy. W miseczkach lub na talerzach układamy obok sienie składniki. Kaszę i buraczki możemy dodatkowo posypać oregano i chilli. Całość zalewamy sosem.