Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na tę sałatkę z żółtym serem można śmiało zaliczyć do kategorii „kulinarny ratunek” – przygotowuje się ją w prosty i błyskawiczny sposób. Potrzebujesz minimum składników, choć efekt końcowy zrobi fantastyczne wrażenie na tobie i twoich gościach. Surowa marchewka i kukurydza konserwowa nadają sałatce przyjemną słodycz, a także chrupkość i soczystość. Odrobina czosnku i tartego chrzanu doda sałatce przyjemnej ostrości. Sałatka będzie pięknie prezentować się na talerzu, jeśli złożysz ją za pomocą pierścienia kuchennego. Wierzch sałatki posyp tartym, żółtym serem.
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Składniki
Kukurydzę z puszki odsącz na sicie. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce jarzynowej lub pokrój warzywo w cienkie paseczki, najłatwiej za pomocą krajalnicy do warzyw julienne. Połowę sera pokrój w bardzo drobną kostkę, a drugą zetrzyj na tarce jarzynowej. Możesz zetrzeć całość sera na tarce, jednak dodanie sera do sałatki w większych kawałkach spowoduje, że jego smak i faktura nie „zniknie” wśród pozostałych składników. Umieść startą marchewkę, połowę sera (grubiej pokrojony) i odsączoną kukurydzę w misce. Aby sałatka była bardziej pożywna, możesz dodać do niej ugotowane na twardo jajka lub ryż.
W miseczce wymieszaj majonez, dodaj chrzan ze słoiczka i dopraw solą oraz czarnym pieprzem. Dokładnie wymieszaj sos. Zamiast majonezu możesz użyć jogurtu greckiego lub zmieszaj obydwa produkty ze sobą. Powstałym sosem polej sałatkę i dokładnie wymieszaj. Wstaw sałatkę do lodówki.
Przed podaniem przygotuj małe talerzyki, na środku ułóż pierścień kuchenny i wypełnij wnętrze sałatką. Lekko ugnieć łyżką i podnieś pierścień. Wierzch sałatki posyp startym serem, a talerz udekoruj kleksem pesto ze słoika. Podawaj sałatkę od razu – samodzielnie lub z kromką świeżego pieczywa.