Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na tę sałatkę z żółtym serem można śmiało zaliczyć do kategorii „kulinarny ratunek” – przygotowuje się ją w prosty i błyskawiczny sposób. Potrzebujesz minimum składników, choć efekt końcowy zrobi fantastyczne wrażenie na tobie i twoich gościach. Surowa marchewka i kukurydza konserwowa nadają sałatce przyjemną słodycz, a także chrupkość i soczystość. Odrobina czosnku i tartego chrzanu doda sałatce przyjemnej ostrości. Sałatka będzie pięknie prezentować się na talerzu, jeśli złożysz ją za pomocą pierścienia kuchennego. Wierzch sałatki posyp tartym, żółtym serem.
Witam serdecznie. Dzisiaj polecam pyszną roladę schabową, peklowaną, parzoną...
Odsłon: 17880
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałe naleśniki na słono, a do tego...
Odsłon: 97
Co powiesz na chleb z frytkownicy beztłuszczowej, który przygotujesz błyskawi...
Odsłon: 2006
dziś zapraszam Was na kolejne wspaniałe ciasto-tym razem to bardzo reprezenta...
Odsłon: 170
Witam serdecznie. Dzisiaj polecam pyszną roladę schabową, peklowaną, parzoną...
Odsłon: 17880
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałe naleśniki na słono, a do tego...
Odsłon: 97
Co powiesz na chleb z frytkownicy beztłuszczowej, który przygotujesz błyskawi...
Odsłon: 2006
dziś zapraszam Was na kolejne wspaniałe ciasto-tym razem to bardzo reprezenta...
Odsłon: 170
Składniki
Kukurydzę z puszki odsącz na sicie. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce jarzynowej lub pokrój warzywo w cienkie paseczki, najłatwiej za pomocą krajalnicy do warzyw julienne. Połowę sera pokrój w bardzo drobną kostkę, a drugą zetrzyj na tarce jarzynowej. Możesz zetrzeć całość sera na tarce, jednak dodanie sera do sałatki w większych kawałkach spowoduje, że jego smak i faktura nie „zniknie” wśród pozostałych składników. Umieść startą marchewkę, połowę sera (grubiej pokrojony) i odsączoną kukurydzę w misce. Aby sałatka była bardziej pożywna, możesz dodać do niej ugotowane na twardo jajka lub ryż.
W miseczce wymieszaj majonez, dodaj chrzan ze słoiczka i dopraw solą oraz czarnym pieprzem. Dokładnie wymieszaj sos. Zamiast majonezu możesz użyć jogurtu greckiego lub zmieszaj obydwa produkty ze sobą. Powstałym sosem polej sałatkę i dokładnie wymieszaj. Wstaw sałatkę do lodówki.
Przed podaniem przygotuj małe talerzyki, na środku ułóż pierścień kuchenny i wypełnij wnętrze sałatką. Lekko ugnieć łyżką i podnieś pierścień. Wierzch sałatki posyp startym serem, a talerz udekoruj kleksem pesto ze słoika. Podawaj sałatkę od razu – samodzielnie lub z kromką świeżego pieczywa.