Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka z zupek chińskich

Sałatka z zupek chińskich

Autor:

Przepisów i artykułów: 144 Ocena: 1941

Dodano:

Odsłon: 4376

Każdy chyba słyszał o sałatce z zupek chińskich. Jest prosta w przygotowaniu, ciekawie wygląda i oryginalnie smakuje. Poza tym daje zupełnie nowe zastosowanie osławionym zupkom w paczuszkach o przerażającym składzie. Jednak nawet ja uważam, że od odrobiny chemii raz na jakiś czas nikt jeszcze nie umarł :)) Jeśli chodzi o czas przygotowania, nie jest super szybka ani super długa - w końcu to nie bigos, że robi się 3dni :)) Jeśli zaś chodzi o tempo znikania, jest zastraszająco szybkie - przynajmniej u mnie w domu. Nie wykluczam oczywiście, że mieszkam ze stadem głodomorów :)) Dlatego też zawsze przygotowuję 5-6 średnich salaterek. Przeważnie dzień później po sałatce nie ma już śladu. Uwielbia ją półtoraroczna córeczka mojej przyjaciółki. Podczas którychś odwiedzin natrafiła na tę sałatkę i wcinała, aż jej się uszy trzęsły :)

Składniki

  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • 4 zupki Vifon ostre (w czerwonych torebkach)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • słoik selera konserwowego
  • kilka ogórków konserwowych (średnio po jednym na salaterkę)
  • 2 czerwone papryki
  • puszka kukurydzy
  • majonez (polecam z Mosso)
  • sól i pieprz
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kurczaka kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Mieszamy z olejem. Posypujemy zawartością torebek o nazwie ''soup base'', wyciskamy olej z drugiej torebeczki i wysypujemy suszoną marchewkę i natkę pietruszki z trzeciej. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Spokojnie, nie będzie to za ostre :) Tak przygotowanego kurczaka odstawiamy na około 1-2h do lodówki i podsmażamy na złoto na odrobinie oleju.

  2. Makaron w torebkach kruszymy i przesypujemy do drugiej miski (odpornej na wysokie temperatury).

  3. Seler odsączamy i kroimy na drobniejsze kawałki.

  4. Ogórki konserwowe i paprykę kroimy w drobną kostkę i również odsączamy.

  5. Kukurydzę tylko odsączamy :)

  6. Makaron z zupek zalewamy wrzątkiem tak, by poziom wody znajdował się około 0,5cm powyżej makaronu. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do napęcznienia. Wodę wypije ;)

  7. Na dnie salaterek układamy podsmażonego kurczaka. Delikatnie prószymy solą i pieprzem.

    Na kurczaka układamy trochę selera. Posypujemy odrobinką pieprzu.

    Teraz pora na ogórki - posypujemy po wierzchu warstwę i posypujemy delikatnie solą i pieprzem.

    Na to posypujemy pokrojoną paprykę i odsączoną kukurydzę. Pamiętamy o soli i pieprzu - ta sałatka wbrew pozorom jest bardzo delikatna w smaku i bez dodatku soli i pieprzu byłaby po prostu mdła. Sama nieraz szukam w składzie przypraw i nieco podbijam zasadniczy smak podczas przyprawiania kurczaka :)

    Na to wykładamy majonez i rozsmarowujemy go po wierzchu tak, by grubość warstwy majonezowej wynosiła około 1cm.
    Tutaj pomijamy sól i pieprz ;)


    Ostatnim krokiem jest wyłożenie makaronu na majonez. Kładziemy normalnie - ani mało, ani dużo. Tak przygotowaną sałatkę odstawiamy do lodówki na przynajmniej 3h. Można przykryć salaterki folią.


    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń