Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka ze śledziem i buraczkami to klasyczna i uniwersalna propozycja na święta i nie tylko. W przeciwieństwie do standardowej szuby czy też śledzika pod pierzynką, nie wymaga układania warstwowego, dzięki czemu jest szybsza i prostsza w przyrządzeniu. Dodatek białej rzodkwi wprowadza lekko pikantną nutę, niezwykle orzeźwiającą.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10942
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4870
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 997
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9413
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1401
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10942
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4870
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 997
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9413
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1401
Składniki
Buraki i ziemniaki ugotuj w mundurkach do miękkości. Ostudź, obierz i pokrój je w drobną kostkę.
Jajka ugotuj na twardo, a następnie odcedź i obierz. Drobno je posiekaj i odłóż na bok w osobnej misce.
Ogórki i cebulę drobno poszatkuj, a śledzie pokrój w kostkę.
Białą rzodkiew zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i odciśnij z nadmiaru wody. Dołóż je do posiekanych jajek i wymieszaj.
Przygotuj dressing, mieszając ze sobą wszystkie składniki na sos. Jedną łyżkę dressingu przenieś do mieszanki jajek i białej rzepy. Całość wymieszaj.
W dużej misce sałatkowej wymieszaj buraki, ziemniaki, śledzie, cebulę i ogórki kiszone. Dodaj pozostały dressing. Całość dobrze wymieszaj. Na wierzchu połóż mieszankę jajek i białej rzodkwi.
Sałatkę ze śledziem i buraczkami włóż do lodówki na co najmniej godzinę, by smaki się połączyły. Podawaj na zimno, udekorowaną świeżym koperkiem lub inną zieleniną.
Resztki przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu 2-3 dni.