Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka ze szpinakiem i morelami

Sałatka ze szpinakiem i morelami

Autor:

Przepisów i artykułów: 279 Ocena: 5347

Dodano:

Odsłon: 2061

Chrupiaca, zdrowa i delikatna salatka ze szpinakiem, orzechami i morelami , z pomaranczowo-musztardowym winegret, smakuje zarówno jako przystawka jak i z chrupiaca bagietka na kolacje.

Składniki

  • SAŁATKA :
  • 400 g świeżego szpinaku
  • 2 marchewki
  • ½ cytryny
  • 1 mała dymka
  • 20 g orzeszków piniowych
  • 10 suszonych moreli
  • 12 orzechów włoskich
  • 50 g rodzynek
  • POMARAŃCZOWY VINAIGRETTE:
  • 1 łyżka dżemu pomarańczowego
  • 1 łyżka musztardy pomarańczowej
  • 2 łyżki octu sherry
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • sól i czerwony pieprz
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Rodzynki namoczyc w letniej wodzie ok. 30 minut.
    Szpinak umyc i wysuszyc. Marchewke obrac i pokroic w male paski, nastepnie skropic je cytryna.
    Biala czesc cebulki i morele pokroic w paski, orzechy wloskie przepolowic. Orzechy, rodzynki, morele i orzeszki piniowe prazyc w 1 lyzce oliwy na srednim ogniu.
    Szpinak, cebule i marchewke wymieszac, posypac uprazonymi orzechami, rodzynkami i morelami.

  2. Przygotowac sos vinaigrette.
    Wymieszac dzem, musztarde, ocet i reszte oliwy, doprawic sola i pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń